Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Martyrer i Bibeln och idag? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Anna, Bertil & Johanna)

Martyrer inom Islam är en stor sak, men hur är det med martyrernas roll i kristendomen, undrar du.

Den första kristna martyren var den helige Stefanos, som det berättas utförligt om i Apostlagärningarna kap 6-7. Han blev gripen och stenad till döds i Jerusalem för sin kristna tros skull. Aposteln Jakob blev halshuggen i Jerusalem (Apg 12:2), och det antyds att aposteln Petrus också fick dö för sin tro (Joh 21:18-19). Enligt traditionen dog alla Jesu lärjungar utom Johannes martyrdöden.

Jesus hade också förutsagt att många av hans efterföljare skulle bli dödade (t ex Matt 24:9). På många ställen i NT ses lidandet och döden för Jesu skull som en särskild nåd och ett vittnesbörd om tron, se t ex 1 Pet 4:12-13 .

Under de första tre århundradena i den kristna kyrkans historia hände det gång på gång att blodiga förföljelser utbröt mot de kristna. Och på lång sikt bidrog detta faktiskt till kristendomens seger. Man förstod så småningom att det som tusentals människor var beredda att dö för måste vara sant. Prästen Tertullianus som levde mitt under förföljelsetiderna (omkr år 200) skrev: ”Martyrernas blod är kyrkans bästa utsäde.”

Den kristna kyrkan höll martyrerna högt i ära. De hade ju verkligen vittnat med sina liv om trons sanning. Många av den första tidens martyrer ihågkoms än idag av kyrkan med minnesdagar.
Martyrer har funnits i alla tider. Några exempel:

Och självfallet finns det tusentals okända martyrer långt in i vår egen tid, som bara Gud känner namnet på. Däremot är det otänkbart att någon skulle göra sig själv till martyr, som muslimska självmordsbombare. Sådant har ingenting med den kristna tron att göra.


Med hälsning i Herren

 

Reflexioner över frågan & svaret:

Hej Jag hade en dröm en text kom till mej Frid må den ha som vågar ta strid. Jag fick också namnet Jakob vad betyder detta jag är en andlig sökare och en spiritualist.
Susan

Hej Susan! Namnet Jakob betyder antingen "den som håller i hälen" Mos 25:26 eller "bedragare" 1 Mos 27:36. Fortsätt att söka, men hellre hos de levande än de döda.
Hälsning från Staffan Ljungman

 
< Föregående

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk