Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Vad heter våran Gud? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Fanny)

Din fråga är djupare än man skulle kunna tro. Ofta talar vi om ”Gud” som ett namn, men det är det ju inte. ”Gud” säger vad han är, inte vad han heter. En gång ville Mose veta Guds namn och fick svaret: ”Jag är den jag är”. Säg dem att han som heter ”Jag är” har sänt dig till dem (2 Mos 3:14).
Vi kan kanske förstå det så, att det viktigaste med Gud är inte hur han ser ut (för det gör han inte) eller vad han gör (fastän han har skapat hela universum) utan vem han är. Han är den som är. Verbet är viktigare än substantivet. Han har aldrig blivit till och han kommer aldrig att upphöra. Han bara är och är och är.
Men vi behöver någon sorts benämning på Gud. I Gamla Testamentet står bokstäverna ihvh för Gud. Ingen vet hur detta ska uttalas, för namnet är för heligt för att uttalas. Därför har de fyra bokstäverna i vår Bibel översatts med HERREN. Så kan vi kalla vår Gud.
Men sedan Gud blev människa har vi också fått ett annat namn på Gud: han heter Jesus. Det namnet får vi uttala hur mycket vi vill. Och det är viktigt att vi gör det i bön. Ordet ”Jesus” betyder nämligen ”frälsning”. Den som åkallar det namnet ska bli räddad.


Med hälsning i Herren

Läs mer om namnet som räddar i
Apg 4:11-12
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk