Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Ska kvinnor bli präster? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Karin)

Du undrar om det enligt Bibeln inte är meningen att kvinnor ska bli präster? Du har förstått att det finns delade meningar i kyrkan om denna fråga, och så vill du veta vilka bibelställen de olika ståndpunkterna grundar sig på.

I Svenska kyrkan är denna fråga ett öppet sår. Man kan undra om såret är så viktigt, eftersom det är så pass få som har problem med kvinnligt prästämbete. Nu har det förstås varit en medveten strategi i kyrkans ledning att mota bort dem som har en avvikande uppfattning. Numera kan en man som inte accepterar kvinnligt prästämbete inte bli prästvigd, och de som redan är prästvigda får inte bli kyrkoherdar. Och likväl är det än idag tusentals av de aktiva i Svenska kyrkan som inte kan rätta in sig i leden.

Hur har man då kunna komma till så motsatta uppfattningar? Du undrar vilka bibelställen man grundar sin övertygelse på. Då blir det svårt att svara rättvist. Det finns nämligen några bibelställen som tycks tala emot kvinnligt prästämbete, men inget som direkt talar för. Här kommer argumenten i korthet.

MOT talar 1 Kor 14:33-40 samt 1 Tim 2:11-31 . På det förra stället åberopar Paulus t.o.m. ett Herrens bud i denna sak. Det senare motiverar saken utifrån Guds skapelseordning. Dessutom vet vi att Jesus inte valde någon kvinna till apostel, fastän han i övrigt behandlade kvinnor och män som jämställda. Om prästen i gudstjänsten ska ”representera” Kristus, så är det naturliga att han är en man.
FÖR brukar man endast anföra Gal 3:28 . Fast det ordet gäller ju inte prästämbetet utan frälsningen. Jag tror jag är rättvis om jag säger att själva bibelordet inte spelar så stor roll för denna ståndpunkt. Man talar mera om ”vad Jesus skulle ha velat idag”. Och man hävdar att kyrkan är fri att ordna sitt ämbete som det passar i varje tid. Och i vår tid skulle det väcka anstöt om kvinnor hölls tillbaka.

Nu har vi kvinnliga präster i Svenska kyrkan. De som inte accepterar detta rekommenderas att antingen byta tro eller byta kyrka. Men det är just vad de inte vill. Frågan är då om det går att leva med två uppfattningar i denna fråga. En sak är säker: det går aldrig om inte båda parter är beredda till offer – för enhetens skull.


Med hälsning i Herren

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk