Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Hur ställer ni er till trosrörelsen? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

Du har läst att trosrörelsens rötter skulle vara ockulta, men du har också funnit bra undervisning inom denna rörelse. Du vill också veta hur vi ställer oss till helande och demonutdrivning.

Nu har jag inget mandat att tala för Bibelskolan i dess helhet. Själv håller jag med om att den s.k. trosrörelsen (t.ex. Livets Ord i Uppsala) har mycket gott att komma med. Och jag vill nästan säga att det är just därför den kan vara farlig. De som har fel i trosfrågor kan vi ganska lätt avslöja. Värre är det med dem som har "nästan rätt". Några exempel på farliga glidningar ska jag ge.

"Människan är en ande som har en själ och bor i en kropp." Kristen tro säger däremot att kropp, själ och ande är likvärdiga. Kroppen är inte något som den stackars anden har "att släpa på". Det är därför som kroppens uppståndelse är så viktig i kristendomen. Och reinkarnation, där själen "byter fodral" hur som helst, är otänkbar, om kroppen är lika viktig som själen.

"Varje kristen har rätt att av Gud utverka hälsa och lycka på jorden." Nej, så enkelt är det inte enligt kristen tro. Visst har vi rätt att be om allting, men bön är inte att "kommendera" Gud utan att ställa en fråga. Gud har rätt att svara ja eller nej på varje bönefråga. Han gör det han finner bäst, vilket kan vara tvärtemot vad vi skulle önska. Om all vår bön skulle "fungera" till 100%, så skulle vi faktiskt detronisera Gud.

På dessa och flera punkter är jag skeptisk till trosrörelsen, men här ska inte slängas ut något barn med badvattnet. Till helande och demonutdrivning är jag helt positiv, eftersom det är uppgifter som Jesus uttryckligen har givit vidare till sina lärjungar. Jag har sett under ske på båda dessa områden, men jag har också varit med om att "misslyckas". Visst gör det ont att få avslag på en bön, men jag vill hellre "misslyckas" ibland och låta Gud vara Gud, än alltid "lyckas" - och själv bli "gud".

Vill du veta mera så har Fredrik Brosché skrivit om detta i flera sammanhang, bl.a i boken "Varför är trosrörelsen farlig?"


Med hälsningar i Herren

 

Reflexioner över frågan & svaret:

Jag vet inte vad trosrörelsen är för något.
Jag skulle bli tacksam om ni kunde redogöra det för mig.
MVH//
Mio

Hej Mio!
Trosrörelsen kallas så därför att tron inom denna rörelse blir något annat än det vi har lärt oss. Tron blir snarast en metod för människan, ett medel hon använder för att av Gud få ut hälsa och framgång. Därmed avlägsnar man sig från biblisk kristendom.

Vi kan ju i Bibeln se att livet i Kristus är ett ”redan nu” och på samma gång ett ”ännu inte”.

Redan nu får vi förlåtelsen och barnaskapet, men vi är ännu inte framme i härligheten.

Redan nu har vi Guds Ande boende i oss, som en pant (Ef. 1:13f) men arvet har vi ännu inte fått.

Redan nu kan Herren visa sin makt på oss. Det händer att sjuka blir helade. Men vi har ännu inte nått fram till den tillvaro i himmelen där alla sjukdomar och all död är borta (Upp. 21:4).

Det vi redan nu har är ett ”förskott”, ännu väntar vi på arvet i dess hela härlighet.

Det är detta dubbla tidsperspektiv som man suddar ut i trosrörelsen. Man vill ta ut hela arvet redan nu. Det fanns de som lärde på ett liknande sätt på apostlarnas tid. Paulus varnar Timoteus, sin vän och medarbetare, för ett par lärare som ”säger att uppståndelsen redan skett”. Han är tydlig i sitt omdöme om dem: ”De har kommit bort från sanningen och bryter ned tron för många” (2 Tim 2:17-18).

När man har en sådan uppfattning tvingas man att ”pumpa upp” tron. Det gäller, säger man, att träna upp och stärka tron såsom man gör med en muskel. Man hänvisar ofta till Rom 10:9 –11, där det står: ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad. Hjärtats tro leder till rättfärdighet och munnens bekännelse till räddning.” Detta bibelställe handlar om hur vi blir frälsta genom att tro på Jesus. Men i trosrörelsen tillämpar man det på alla slags situationer. Därför blir det viktigt att den som är sjuk ”med munnen” säger att han är fri från sin sjukdom. ”Om jag får huvudvärk, skulle jag inte säga det till någon. Och om någon frågade mig hur jag kände mig, skulle jag säga: Jag mår bra, tack skall du ha!” (Kenneth Hagin)

När tron på detta sätt blir en prestation, reagerar anhängarna olika. Det blir två grupper, de som lyckas och de som misslyckas med att bygga upp en sådan tro. Bland de senare har flera farit mycket illa.

Trosrörelsen har börjat i USA, men är nu spridd över flera kontinenter. I vårt land är den mest känd genom Ulf Ekman, grundaren av Livets ord. Men det finns ett och annat tecken som tyder på att Gud håller på att fostra honom.

Hälsningar

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk