Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Att tillbe och samla skatter PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Hanna Lundqvist   
2008-08-22

Dagens texter handlar alla om en sak, att fästa blicken på rätt plats. Att inte låta sig förföras av det som glimmar utan att se det som är av sant värde. Israels folk gör en kalv av guld att tillbe när Mose dröjer på berget. (2 Mos 32:1-4, 30-35). Jag fastnar för en sak när jag läser och det är att Aron ber dem om guldet från deras öron, deras döttrars och söners öron. Alla får bidra, ge något som är värdefullt för dem, något som har suttit fast i deras kropp och av detta gör de sig en avgud.

Det ironiska är att de på samma sätt verkligen hade kunnat komma Guds väsen nära, om de bara hade bytt ut guldet mot något annat. Alla är vi Guds avbild, alla har vi något av Guds goda inom oss, planterat där av honom själv. Om vi alla tar detta värdefulla som är en del av oss och lägger det i en hög, så skulle vi få en bild av Gud. Inte någon fullständig bild, men ändå en bild. Och även om vi inte ska tillbe varandra säger Jesus att det som vi gör för andra, gör vi också för honom. Att fästa ögonen på varandra, göra gott mot varandra är därför ett sätt att tillbe, så samlar man en skatt himlen.

Gud blir i denna text väldigt vred på Israels folk och straffar dem, men jag vill påstå att vi även ser Gud och hans väsen i hur Mose reagerar. Mose ber Gud att förlåta dem och han lägger till, om Du inte vill göra det, så utplåna mig ur boken du skriver i. Livets bok.

Mose är beredd att ge sitt liv för att Gud ska förlåta. Det av Gud som bor i Mose ropar till Gud själv. Guds frälsningsplan skymtar fram genom en vanlig människa. Ännu är inte tid, men Gud ska själv ge sitt liv för förlåtelsen av människans synd. Han har själv gjort det.

Senast uppdaterad ( 2008-12-24 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk