Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Min bror har fått HIV. Betyder det att han har syndat och nu får sitt straff? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

De flesta sjukdomar och motgångar som drabbar oss är inte alls straff för någon personlig synd. Livet är helt enkelt inte rättvist. Somliga har t.ex. medfödda sjukdomar som omöjligt kan vara självförvållade. Andra får cancer som drabbar blint. Det är bara att inse att det inte ingår i de mänskliga rättigheterna att vara frisk. Hälsan är en gåva som somliga får, bland annat för att kunna hjälpa och stödja dem som inte har den gåvan.

När det gäller HIV har man tänkt på syndastraff därför att många som levt ett sexuellt utsvävan-de liv har drabbats. Men det finns också otaliga som fått sjukdomen genom blodtransfusion eller som ett arv från föräldrar. Vi kan alltså inte sätta likhetstecken mellan HIV och synd. Och den som klarat sig från HIV behöver inte ha levt ett bättre liv än den som drabbats - han har kanske bara haft tur.

Om vi nu säger att din bror har syndat, har inte du det? Om inte på samma sätt så på andra? Men det finns frälsning för alla syndare. Jag vet ju inte om din bror är troende, inte heller om du är det. Men i vilket fall vill jag säga: visa honom så mycket kärlek och omtanke du nånsin kan. Be för honom. Det är mycket viktigare än att fundera över varför han är drabbad. En sak är säker: Gud har inte som mål att dela ut straff, utan att dela ut NÅD.


Med hälsningar i Herren

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk