Första-delen handlar om hur vår käre himmelske Fader uppfann dig och alla andra och hur Han placerade oss i den underbara trädgården och hjälper oss att se hur hans goda händer är med i vad som händer. Vandring 1 Handlar om det första ordet i trosbekännelsen VI Vilka möter vi där? Vem får vara med? I Skafferiet hittar du "gör alla lärjungar till folk". Där får du svar på frågan om det går att göra folk av dig.
Vandring 2 Vi funderar på orden TRO PÅ Där påstås att alla tror på något. Men vad tror en kristen på? På denna vandring träffar du en gammal man från Rumänien som en gång var en ung man i Rumänien och som vågade sig på experimentet Jesus. Och du får recept på hur man upptäcker att Bibelns ord är fyllda av liv. I Skafferiet hittar du en märklig bibelstudiemetod genom att trycka på ordet Shemà.
Vandring 3 Vi funderar på orden GUD FADER Hur gör Gud sig känd för oss? Går det att bevisa Gud? Vad ger Gud själv för bevis? Är det en eller tre gudar vi tror på när vi säger att Gud är Fadern, Sonen och den helige Ande?
Vandring 4 Vi fortsätter att fundera på orden GUD FADER Nu tänker vi på vår GUDSBILD och vår SJÄLVBILD. Hur får vi våra olika gudsbilder? Vem ger oss våra självbilder? Vad beror det på att både gudsbild och självbild blir så dåliga för oss? Vilken Gud tror du inte på? Vi får veta hur Gud vill hjälpa oss med både gudsbild och självbild. Och får svar på frågan om Gud är Fader och/eller Moder?
Vandring 5 Vi funderar på ordet ALLSMÄKTIG Det finns många mörka tankar om detta ord. På denna vandring tänds sju ljus- teser, som försöker skingra ditt mörker.
Vandring 6 Vi fortsätter att fundera över ordet ALLSMÄKTIG Vi träffar en fullständigt nergången, deprimerad, bitter och besviken man som gömt sig i Klagovisorna 3. Läs om hur han fick hjälp att byta tankar. "Men detta vill jag tänka på", sa han. Han fick hjälp att göra upp med sina låga tankar både om Gud och om sig själv.
Vandring 7 Vi funderar över ordet HIMMELEN Vi får några svindeltankar om himlavalvet. Och några kloka ord om himmelriket. Hur kommer man dit? Hur kan man uttrycka vad himmelen är på jordiska. En fråga du aldrig ställt men här får svar på är: Vad är det för likhet mellan himmelens glädje och disken? I Skafferiet finns en fråga du aldrig hört förut: "Vill du köpa min tandborste?" Vill du?
Vandring 8 Vi fortsätter att fundera över ordet HIMMELEN Nu får du träffa Fader vår som är i himmelen. Du får hjälp att hitta ett personligt förhållande till honom. Vandring 9 Vi funderar under sju vandringar på orden JORDENS SKAPARE På denna vandring 9 får två storheter möta varandra: JORDENS SKAPARE OCH DU. Vi talar med varandra om vem som är jordens skapare. Och vi får tänka till om bibelns skapelseberättelser. Och vi får höra att den Gud som uppfunnit jorden och dig har något mycket personligt att säga dig. Han påstår bl.a. att du är underbar! Sedan slutar vandringen med den kärleksfulla uppmaningen till dig att dra åt skogen!
Vandring 10 Vi fortsätter att fundera över orden JORDENS SKAPARE Vi får höra Jordens skapare berättar om ALLA DESSA DAGAR, som det tog att skapa jorden. Vi får veta hur han gör urtid till nutid och hur han smäller av ett Big Bang Pang och gör en massa uppfinningar. Vi får också veta vad som menas med ordet dag. Där påstås att ordet dag är ett ord med musik i.
Vandring 11 Vi fortsätter att fundera över orden JORDENS SKAPARE Vi upptäcker här att det ligger massa "tröstor" i skapelseberättelsen. Hur många de är går inte att räkna. ALLA DESSA TRÖSTOR är ämnet för denna vandring.
Vandring 12 Vi fortsätter att fundera över orden JORDENS SKAPARE Och får göra en invandring i DEN UNDERBARA TRÄDGÅRDEN. Du får lukta på blommor och höra fågelsång och träffa en poet och möta en drottning och leva livet på landet...
Vandring 13 Vi fortsätter att fundera över orden JORDENS SKAPARE Vi få se hur mycket det var som gick sönder i skapelsen. Vi undrar varför det blev så och grubblar över TRASIGHETENS GÅTA. Vi får lyssna till en teologisk diskussion i buskarna och får lära oss hur man klarar av ofromma teologer. Men vi får också en tankeställare om hur lätt det är att det går snett när man det lätt med det som är rätt.
Vandring 14 När vi nu fortsätter att fundera över Guds skapelse får vi också lära oss att han som är JORDENS SKAPARE också är JORDENS LAGARE. Vi får se hur Han börjar leta efter oss och gör oss klarsynta över vad som hänt och ger oss kampsinne mot det onda som förstör livet.
Vandring 15 Vi behöver en vandring till för att lära oss att han som är JORDENS SKAPARE också är JORDENS LAGARE. Vi får se hur Gud bygger skyddsräcke omkring det ömtåliga människolivet. Och vi får se hur Han går in i vår nöd för att hjälpa oss ur den.
Andra-delen handlar om hur vi fick besök från himmelen av Faderns Son, Jesus Kristus. Vi får lära känna honom, vem han är, vad han gjort och hur han levde och vad det betyder för oss.
Vandring 16 Handlar om ordet VI (jämför vandring 1) Vi får träffa de tolv lärjungarna omkring Jesus. Hur vågade Jesus sig på att utvälja dem, som var så olika och där personkemin inte alltid stämde? Hur vågar Jesus sig på att dra oss in i sin gemenskap? Vi har mycket att lära oss, när vi slår följe med Jesus och de första lärjungarna. I Skafferiet få du veta en del om nollornas värde. Tröst till Dig!!!???
Vandring 17 Här funderar vi på orden TROR OCK Vad hittar vi i ordet TRO? Och vilka får gåvan att tro? Men varför finns ordet OCK med här? Räcker det inte med att vi tror på Gud? Måste vi tro på Jesus också? Begriper du att den listiga avsikten med dessa vandringar är att göra dig till en elitkristen? Elit-kristendomens hemligheter avslöjas i Skafferiet.
Vandring 18 Här funderar vi på namnet JESUS. Vi behöver två vandringar. I denna första vandring får du veta vad namnet Jesus betyder, du får också veta hans personnummer, vilka fina människor som dåtidens veckotidningar berättade om, något om Jesu barndom och vad han sysslade med då han växt upp. Vad talade Jesus för språk? Kunde han svenska?
Vandring 19 På denna andra vandring om namnet JESUS, försöker vi tänka oss hur Jesus såg ut, vi gör ett snabbesök i Palestina på Jesu tid, går upp till templet, gör ett besök i någon synagoga och möter folk från olika grupperingar. Men hurudan var Jesus? Kunde han skratta? Har du förväxlat Jesus med tomten? I Skafferiet finns Jesus och tomten. Jämför!
Vandring 20 Nu funderar vi på nästa benämning i trosbekännelsen: KRISTUS Vad la folk på den tiden in i namnet KRISTUS. Varför blev det tumult och debatt när man talade om Jesus som Kristus. Vad sa folk om Jesus? Vad sa lärjungarna om Jesus? Lägg märke till att när Petrus säger till Jesus: Du är...så säger Jesus till Petrus: Du är ...Kanske du själv kan få hjälp här att hitta din egen identitet.
Vandring 21 Nu funderar vi på orden GUDS ENFÖDDE SON Vi startar med ett sammanträde i himmelen. Ger oss sedan ut bland vanligt folk och intervjuar dem om vem de anser att Jesus är. Vi läser några Jesus- biografier, gör ett besök vid Jordan där Jesus döps. Vi hör Faderns röst till Jesus: DU ÄR ...
Vandring 22 Nu funderar vi på orden: VÅR HERRE Vi får vara med om det som hände efter Jesu dop. Det blir ett dramatiskt möte med Makterna. Vi får av denna skildring en god hjälp för vår egen kamp. Vi får också se hur Jesus vrider rätt det som genom Adam kom snett. Det lär vi oss då vi går från a till A och från A till V. Och vi träffar en man från urkyrkan som lär oss en underbar hymn om Jesus som vår Herre.
Vandring 23 Efter denna vandring behöver du inte längre grubbla över orden AVLAD AV DEN HELIGE ANDE, FÖDD AV JUNGFRUN MARIA. Du får bara glädja dig över den doft av rosor du känner här. Men innan vi berättar om vad jungfrufödelse är får du en skildring av en gumfödelse. Ingenting är ju omöjligt för Gud, får vi veta. Du får lägga märke till Marias reaktion och tillsammans med henne får du både reflektera över vad som hänt med henne och sjunga en lovsång tillsammans med henne.
Vandring 24 Denna gång handlar det om orden: PINAD UNDER PONTIUS PILATUS. Vi undrar över den snabba övergången från född till pinad. Vi får vara med den gång då Jesus red in i Jerusalem, vi får lyssna till hur Jesu fiender smider planer mot Jesus och hur de lyckas få över Judas på sin sida. Vem var han denna gåtfulle Judas? Vi får vara med om påskmåltiden och sedan går vi tillsammans med Jesus och lärjungarna över bäcken Kidron och in i Getsemane, där vi lyssnar till Jesu bönekamp. Vi får också möta Pontius Pilatus som nämns varje gång vi stämmer in i trosbekännelsen.
Vandring 25 Denna gång stannar vi till vid ordet KORSFÄST. Det är ett så viktigt ämne att vi behöver tre vandringar för detta ämne. Denna gång skall vi tala om DEN LÅNGA FÖRBEREDELSEN. Vi hör hur Jesus undervisar Emmausvandrarna om Korset i Gamla Testamentet. Vi frågar hur en god Gud kan offra sin egen son och får svar från skildringen av Abrahams offer.
Vandring 26 Vi fortsätter vid ordet KORSFÄST. Och på denna vandring vandrar vi med Jesus den svår vägen upp till Golgata kors och lever oss in i det som hände där.
Vandring 27 Vi fortsätter vid ordet KORSFÄST och får hjälp till inlevelse i korsdramat av Simon från Cyrene och de sju ord han hör Jesus säga från korset. Vi hittar här minst sju bjälkar. Av dem går det att bygga en bjälkkyrka, påstås det.
Vandring 28 Här har vi kommit till ordet DÖD i trosbekännelsen. Vi ställer frågan: Varför måste Jesus dö? Vi får sex svar.
Vandring 29 Nu har vi kommer till ordet BEGRAVEN Jesus dog och blev begraven. Varför säger man det? Är det inte självklart att man blir begraven sedan man dött? Detta behandlas här. Först talar vi om JESU GRAV och vad som hände i samband med gravläggningen. Sedan talar vi om VÅR GRAV. Där hittar du en övning i dö i frid.
Vandring 30 Ämnet för denna vandring är NEDERSTIGEN TILL DÖDSRIKET. Allt var inte slut när Jesus dog. Efter döden skedde nederstigandet... Här får du svar på nederstigandets NÄR, VAR, VILKA OCH VARFÖR? Du får också en inlevelse i vad som hände i Dödsriket, då Jesus kom dit. Det ligger ett segerbudskap och väntar på dig i slutet av denna vandring.
Vandring 31 Denna vandring handlar vad som hände PÅ TREDJE DAGEN. Vi behöver fyra vandringar för att behandla det som händer efter Jesu död. Vi får inte rusa in i påskglädjen. Vi går långsamt och eftertänksamt in i det som berättas. Vi samlar upp det dramatiska skeendet i tio punkter.
Vandring 32 Nu kommer vi till ordet UPPSTÅNDEN. Bakom det ordet ligger många glada hemligheter och väntar på att bli upptäckta av oss. Vi stannar till vid sex hållplatser där det berättas om hur Jesus visade sig fullt levande för sina lärjungar.
Vandring 33 Temat för denna vandring är IGEN. Vi fortsätter att gå in i uppståndelseberättelserna. Vi frågar oss varför Jesus kom tillbaka på tredje dagen. Hade han en ny kropp eller var det en gammal vålnad som visade sig. Hur är det med vår framtid i himmelen? Ska vi sväva omkring som andar eller...? Vandringen tar oss till sist med på ett drama i sex akter om en fiskelycka vid Tiberias sjö.
Vandring 34 Nu kommer vi till orden IFRÅN DE DÖDA. På denna vandring skall vi stanna till och reflektera över vad Jesu uppståndelse betyder för oss. Vi stannar till vid åtta hållplatser och alla har de samma budskap: VI FÅR LEVA...
Vandring 35 På denna vandring inbjuds du till att komma med i den stora lovsångskören som sjunger om Kristus Konungens tronbestigning: UPPSTIGEN TILL HIMMELEN, SITTANDE PÅ ALLSMÄKTIG GUD FADERS HÖGRA SIDA. Vad hände på den där torsdagen fyrtio dagar efter Påsk.? Och vad betyder denna händelse för oss?
Vandring 36 Nästa steg i trosbekännelsen är DÄRIFRÅN IGENKOMMANDE. Vi behöver två vandringar för detta ämne. På denna vandring talar vi om att när Jesus kommer tillbaka kommer många svåra saker att inträffa. Jorden kraschar! Det kommer att gå snabbt. Men inte plötsligt, där finns många förebud. Men då skall Jesus komma på himmelens moln. De första kristna såg fram mot Jesu anskomst med jublande glädje. Varför? Om det ska denna vandring handla.
Vandring 37 Vi fortsätter med samma tema: DÄRIFRÅN IGENKOMMANDE. Efter storkraschen kommer bröllop och bröllopsbestyr. Vi ska göra oss redo för fest. Vi tillsammans är bruden som ska få möta brudgummen Jesus. Var rädd om kärleken!
Vandring 38 På denna vandring skal vi försöka se in i orden och bakom orden TILL ATT DÖMA LEVANDE OCH DÖDA. Det är viktigt att veta vem han är som dömer. Jesus är den som lidit sig fram till oss. Han vet hur vi har det. Han är konungen som segrat över Ondskan. På den yttersta dagen skall inte ondskan och storkrascher få sista ordet. Den som håller ihop med Jesus behöver inte gå förlorad. Han är ljuset som kommit i världen och vill avslöja alla lögner och allt mörker som vill fånga oss. I Skafferiet hittar du en skildring där människors frågor om hur han kan döma världen får ett svar. Skildringen heter På den stora slätten framför Guds tron.
Tredje-delen handlar om hur vi får hjälp av den helige Ande att leva tillsammans i Guds kyrka och hur vi får ta emot himmelska krafter som hjälper oss stå emot och stoppa ondskan så att vi kan få leva Livet här på jorden.
Vandring 39 Temat är ANDEN OCH VI. Vad händer när den helige Ande låter livet strömma in i oss? Vi blir levande grenar, levande lemmar och levande stenar. (Jämför vandring 1 och vandring 16 som också talar om VI). I Skafferiet finns några tankar som handlar om att vi är Vandringsfolket.
Vandring 40 Här frågar vi oss VEM ÄR DEN HELIGE ANDE? En resurs? En princip? En kraft? Eller kanske en person? Hur kan den helige Ande vilja ha med oss syndiga människor att göra? Är Anden en vind? I Skafferiet får du en övning i det danska språket. Lyt til vinden.
Vandring 41 Vem är den helige Ande i den nicenska trosbekännelsen? Där sägs ATT VI TROR PÅ DEN HELIGE ANDE, HERREN OCH LIVGIVAREN, SOM UTGÅR AV FADERN OCH SONEN, PÅ HONOM SOM TILLIKA MED FADERN OCH SONEN TILLBEDES OCH ÄRAS OCH SOM HAR TALAT GENOM PROFETERNA. Vad menas? I Skafferiet får du en vänlig uppmaning: Glöm inte att tanka!
Vandring 42 Temat för denna vandring är PÄRLDYKNING I GAMLA TESTAMENTET. Vi hittar många pärlor där som handlar om den helige Ande. Du rekommenderas att träda upp dem på ett snöre, som vi kallar för den helige Andes röda tråd. Efter denna långa vandring är du kanske alldeles slutkörd och behöver ett par STARTKABLAR för att komma igång igen. Du hittar dem i Skafferiet.
Vandring 43 Temat för denna vandring är GAMLA TESTAMENTETS FRAMTIDS-VISIONER. Du hittar tre visioner: 1. Det skall komma en ny kung. 2. Anden skall komma över alla. 3. Herren skall sluta ett ny förbund. I Skafferiet berättar jag om ett märkligt möte jag hade med en kung från Gamla Testamentet. Möte med kungligheter.
Vandring 44 Temat för denna vandring är PRELUDIUM i A:dur. Det är Lukas som spelar upp det för oss. Vi möter Sakarias och Elisabet och Josef och Maria och den gamle Simeon ... Vi ser hur den helige Ande rör vid dem. I Skafferiet får du en uppmaning ATT GÖRA ONÖDOR.
Vandring 45 Temat för denna vandring är ANDEN ÖVER EN NY KUNG. Kungen heter Jesus. Och vi får lära oss genom Jesus att vara beroende av den helige Ande.
Vandring 46 Temat för denna vandring är att KUNGEN FÖRBEREDER ALLA FÖR ANDEN. Vi får träffa författaren dr Lukas som i Apostlagärningarna första kapitel öppnar fem dörrar för oss. Och vid varje dörr hör vi kungens röst: Var så god och stig på.
Vandring 47 Temat för denna vandring är att ALLA FÅR ANDEN PÅ ETT HÄRLIGT PINGSTMÖTE. Dr Lukas fortsätter att ta med oss i de dramatiska skildringarna i Apostlagärningarnas andra kapitel.
Vandring 48 Temat för denna vandring är ALLA LEDS AV ANDEN IN I ETT NYTT FÖRBUND. Vi befinner oss här Apostlagärningarna 2:22-47. Vi får ta sex steg in i det nya förbundet.
Vandring 49 Temat för denna vandring är uppmaningen LÅT ER FYLLAS AV ANDEN. Om vi ska orka vandra i Anden behöver få hjälp med den inre motorn. Det finns tio hållplatser där vi får tanka.. Vid varje station ökar din nyfikenhet över vad som finns vid nästa. Till sist orkar du gå in i Skafferiet, där du får hjälp att sjunga en sång som du aldrig trodde att du skulle våga sjunga: SÅNGEN OM UNDERORDNINGEN
Här slutar undervisningen om den helige Andes röda tråd. Nu går vi över till orden i trosbekännelsen EN HELIG ALLMÄNNELIG KYRKA. Vi ska nu tillsammans få sjunga sången om KYRKANS FOLK.
Vandring 50 Temat för denna vandring är SKRÄPFOLK BLIR KYRKANS FOLK. Vi ska tala med varandra om vad Anden har med kyrkan att göra. Vad betyder ordet KYRKA? Hur kan man säga att kyrkan är HELIG, när den samlar så mycket konstigt folk? Och hur kan man säga att kyrkan är EN, när vi är så splittrade? Och ALLMÄNNELIG? Vad menas? Stilla din nyfikenhet genom att gå med på denna vandring. I Skafferiet får vi göra ett besök i sju urkristna församlingar. Där vi får vi lyssna till VAD ANDEN SÄGER TILL FÖRSAMLINGARNA.
Vandring 51 Nu ska vi gå in i de orden av trosbekännelsen: DE HELIGAS SAMFUND. Vi har framför oss tio vandringar som alla handlar om kyrkans folk. Temat för denna vandring är KYRKANS FOLK LEVER TILLSAMMANS. Där talas bl a om att Gud kan bli synlig!! Lägg också märke till att de heligas samfund ha fem fingrar och fyra ben. Det låter väl spännande? Om du sedan går in i Skafferiet får du se en liten mask som kryper där. Han undervisar oss om kyrkans underjordiska verksamhet. FRUKTA INTE, DU MASK JAKOB...
Vandring 52 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER I DOPET. Vi får lära oss vad det innebär att vi är döpta i Faderns och i Sonens och i den helige Andes namn.
Vandring 53 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER AV NATTVARDENS HÄLSODRYCK. Med hjälp av Anders Frostensons psalm 393 får vi gå in i nattvardens friska liv.
Vandring 54 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER I BÖN. Vi får några tips för vår bön: Vi får lära oss att byta samtalspartner. Vi får upptäcka bönen Fader vår på nytt m.m.
Vandring 55 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER AV ORDET. Du hittar här nio bibelstudiemetoder med mycket smitta i. Ibland hör du predikningar som går in genom örat. Men vad händer sedan? Skafferiet gömmer på ett recept som heter IN GENOM ENA ÖRAT OCH...
Vandring 56 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER FÖR ATT BÄRA FRUKT. Både dina ögon och din mun får glädja sig över ett stort fruktfat. Vi berättar om hur Andens frukter växer vilka de är och hur vi kan se att Andens frukter är ett porträtt av Jesus.
Vandring 57 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER AV HIMMELSKA GÅVOR. Varför nådegåvor? Vilka är de?
Vandring 58 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER I FÖR-LÅTELSEN. Vi tror på SYNDERNAS FÖRLTÅELSE, säger Trosbekännelsen. Vi får lära oss både att ta emot förlåtelse för allt dumt vi gjort och ge förlåtelse till dem som varit dumma mot oss.
Vandring 59 Vi tror på DE DÖDAS UPPSTÅNDELSE, säger trosbekännelsen. Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER I UPPSTÅNDELSENS KRAFT. Det finns de dödas uppståndelse både efter graven och före graven. Och lite mer undervisning om detta finns i Skafferiet. Läs där om HUSBEKYMMER.
Vandring 60 Temat för denna vandring är att KYRKANS FOLK LEVER HIMMEL PÅ JORDEN. Ty vi tror, säger trosbekännelsen, PÅ ETT EVIGT LIV. Vi ska tala om vad det eviga livet är, hur det eviga livet kan fylla våra hjärtan. Och att det eviga livet omger oss redan nu, därför att Jesus, Livets Herre, omsluter oss på alla sidor.
Och med detta har vi på sextio vandringar vandrat igenom hela trosbekännelsen. I nästa del skall vi lära oss att leva Livet. Fjärde-delen hjälper oss att se hur kärlekens Gud har satt kärlekens bud omkring det ömtåliga människolivet så att vi kan leva friskt och rikt med Gud och med varandra här på jorden.
Vandring 61 Denna vandring handlar om EVANGELIUM ENLIGT MOSE. Vi får en inledning och introduktion till DE TIO ORDEN. De börjar med Guds kärleksord till oss, vi får veta vem Gud är och vad han gjort för oss. Han ger oss buden för frihetens skull, påstås det här. Vi får recept på hur vi hittar tillbaka till den första kärleken. I Skafferiet gömmer sig dagens gäst: Gamle Herr Lagen. Läs om honom i lagisk eller nådisk.
Vandring 62 Denna vandring handlar om FÖRSTA BUDET: Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig. Börja med det första receptet: Fyll din inre bägare. Vandra sedan med Luther in i budet där vi får smaka på orden frukta och älska Gud över allting och sätta all tro och förtröstan till honom. Och vi får öva oss i att bli klarsynta över de andra gudarna, de som tar ifrån oss kärleken och glädjen i Gud. I Skafferiet gömmer sig ett stort JAG, som säger Se, här är jag. Släpp ut honom.
Vandring 63 Denna vandring fortsätter med FÖRSTA BUDET: Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig. Vad det nu gäller är att se upp för främmande gudar som satt sig på ditt livs tron. Det handlar om ockulta krafter som vill förstöra våra liv. Vi lär oss denna slogan: Säg NO till det ONDA. Say YES till Jesus.
Vandring 64 Denna vandring fortsätter med FÖRSTA BUDET: Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig. Nu skall vi möta tre ynglingar som vågade står för sin tro: Sadrak, Mesak och Abed-Nego. Vi möter dem i Daniels bok i Gamla Testamentet.. Lägg märke till det starka trosordet: MEN OM ICKE...
Vandring 65 Denna vandring handlar om ANDRA BUDET: Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn. Vi gör på denna vandring ett studiebesök i Babel, staden där man avsätter Gud och gör sig själv ett namn.
Vandring 66 Denna vandring fortsätter vi att tala om ANDRA BUDET: Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn. Vi kommer att tala om vilken välsignelse och kraft och makt det ligger i Guds namn. Och hur kraften rinner ur oss då vi missbrukar Guds namn. Vi får också några recept mot kraftlöshet. I Skafferiet finns en extraövning för dem som vill få hjälp med att sluta svära. Svordomsofogsavvänjningsövning.
Vandring 67 Denna vandring handlar om TREDJE BUDET: Tänk på vilodagen, så att du helgar den. Vi hittar fem viloplatser! Detta är ett viktigt bud, ty det är svårt att vara en var dags kristen utan att först bli en söndagskristen.
Vandring 68 Denna vandring fortsätter med TREDJE BUDET: Tänk på vilodagen, så att du helgar den. Vi får en inlevelse i den svenska Högmässan, som här kallas "Dramat om Guds närvaro".
Vandring 69 Denna vandring handlar om ALLA DESSA NÄSTOR och är en inledning till de sju sista buden. Hur skall vi klara dem? Det är jobbigt med jobbiga människor. Du skall älska din nästa som dig själv. Får man älska sig själv? Leta upp svaret här.
Vandring 70 Denna vandring handlar om FJÄRDE BUDET: Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land. Här får vi vara med om att titta på det skyddsräcke som Gud satt uppför familjen. En del ser tillbaka på barndom och uppväxt, på äktenskap och familj med stor tacksamhet och glädje, andra vill bara gråta. Hoppas att de tankar som här funnits kan hjälpa dig vidare i din mognad.
Vandring 71 Denna vandring handlar om FEMTE BUDET: Du skall inte dräpa. Vi får sju hållplatser där vi stannar till och tänker på människovärdet. I Skafferiet finns det två "djupsinnigheter": Öga för öga och tand för tand... Att slåss för freden!
Vandring 72 Denna vandring handlar om SJÄTTE BUDET: Du skall inte begå äktenskapsbrott. Här påstås att kärlek är kär lek. Och att det var Gud som uppfann sex. Vi får två ruskiga historier från bibeln, en om en stackars karl och en om en stackars kvinna. För att hjälpa oss med detta svåra bud vill Gud både jorda oss och himla oss. Vi får också lära oss en del om det "dynamiska spelet mellan man och kvinna". Och vad gör vi då det börjar krascha?
Vandring 73 Denna vandring handlar om SJUNDE BUDET: Du skall inte stjäla. Vi förvånas först hur korkade vi kan vara. Vi ser på sjundebudsgroparna som en del ramlar ned i. Och hur man kan komma upp ur fördärvets grop. Vi lär oss att tampas med den makt som heter mammon. Vi berättar om hur man kan bli fri från den makten. Och sedan går vi ett tag i "förvaltarskola". Där lär vi oss bl a att bli fågelskådare och blomsterälskare hur man byter samtalspartner.
Vandring 74 Denna vandring handlar om ÅTTONDE BUDET: Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa. Vi får lära oss att styra vår tunga så att den inte blir allt för tung för oss och vår nästa. Vi får bl a stanna till på Bergspredikans berg, där Jesus lär oss att låta bli att döma varandra. Och så får vi en förklaring till Luthers förklaring till detta bud.
Vandring 75 Denna vandring är den sista vandringen på denna nyfikenhetsskola. Den handlar om två bud: NIONDE BUDET: Du skall inte ha begärelse till din nästas hus. TIONDE BUDET: Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller tjänarinna, ej heller till något som tillhör din nästa. Vi hittar sju tänkarställen. Bl a pekar vi på en osynlig men otäck sjukdom som vi kan ha. Vi frågar oss "om man är god innerst inne eller god bara ytterst ute"? Vi träffa den gamle herr Lagen igen, som nu verkar trött och uppgiven. Och som en sammanfattning på alla dessa vandringar slutar vi med ett besök i kraftfältet mellan korset och tronen.
Skafferiets berättelser är pärlor utströdda under vandringarna av Bengt Pleijel vår guide i en nyfikenhetsupptäcktsvandring in i landet KRISTEN TRO.
Men pärlor är pärlor de glänser även i egen majestät. 1. Gör alla lärjungar till folk 15. Att göra onödor 2. Shemá 16. Sången om underordningen 3. Vid ditt frukostbord 17. Vad Anden säger till församlingarna 4. Vill du köpa min tandborste? 18. Så frukta inte du mask Jacob ... 5. Nollornas värde 19. IN GENOM ENA ÖRAT OCH ....... 6. Elitkristen 20. Husbekymmer 7. Jesus och tomten 21. Lagisk eller nådisk... 8. Hosianna 22. Se här är jag 9. På den stora slätten framför Guds 23. Svordomsofogsavvänjningsövning tron 24. Öga för öga och tand för tand 10. Vandringsfolket 25. Saliga äro de som slåss för freden 11. Lyt til vinden 12. Glöm inte att tanka 13. Glöm inte startkablarna! 14. Möte med kungligheter
Ta på ordentliga vandringskängor och häng på, våra vandringsturer kräver inte att du passar någon tid. Utan du vandrar när det passar dig, vår nyfikenhetsguide har snittslat ut sträckorna och finns alltid till hands om du undrar, grubblar eller bara vill kommentera något. Nyfikenhetsskolan är en del av Stiftelsen bibelskolan.com, besök oss gärna på Internet adress www.bibelskolan.com.
Varför skola?? Tycker du inte om det ordet? • Skolan - platsen där ingen upptäckte vilket geni du var. • Skolan - där du blev mobbad, nobbad, tråkad .. • Skolan - där du fick tinnitus och ont i magen • Skolan - där du blev klassens ljus som alla skulle blåsa på. • Skolan - då du fruktade sommarloven då då det inte var någon skola.
Vad betyder ordet skola? Vi läser i Elias Wesséns etymologiska ordbok: Skola ..av medeltidslatinet schola; ytterst av grekiskan skholé fritid (från kroppsarbete); vila och underhållning i andliga sysselsättningar.
|