Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Om att bära slöja PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

svar till Maja)

Du är en troende katolsk tjej på 14 år. I kyrkan brukar du ha håret täckt av en slöja, och nu und-rar du om du kan ha slöja ”på heltid” och bara ta av den hemma. Ungefär som muslimerna.

Hos judarna var och är det sed att männen betäcker sina huvuden när de ber. De kristna gjorde tvärtom: männen började be barhuvade medan kvinnorna skulle ha huvudet täckt. Paulus har en lång utläggning om detta i 1 Kor 11. Där står också mycket annat om förhållandet mellan man och kvinna, men det hinner jag inte ta upp nu.
Om att ha huvudet täckt kan du läsa det viktigaste här 1 Kor 11:4-6,10,13-16

Detta är lite svårt att förstå, särskilt vers 10 om änglarna. Egentligen står det att kvinnan på sitt huvud ska ha en ”makt” för änglarnas skull. Vår bibelöversättning tolkar det så att slöjan blir ett tecken på kvinnans rätt att be i församlingen. Och tanken är då troligen att änglarna följer vad som sker när vi kristna firar mässan. Men på slutet säger Paulus att den här saken inte är så viktig. Detta är en sed eller ordning som han rekommenderar men inte vill göra till lag.

Du får alltså välja själv. Jag skulle nog föreslå att du använder slöjan i kyrkan men inte annars. Att du är kristen kan du visa på många sätt som är viktigare än att du har slöja jämt. Du kan ju också gå till din församlingspräst och fråga vad han tycker.


Med hälsning i Herren

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk