Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Homosexuell kärlek? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

Du har hakat upp dig på ett tidigare frågesvar (Är all kärlek från Gud? ) här på Bibelskolan angående sexualiteten: ”Den hör till Guds goda skapelse men kan på grund av syndafallet också få tjäna syften som är helt emot Guds vilja.” Nu undrar du om homosexuell kärlek räknas till det som är helt emot Guds vilja. Frågan är förstås brännande för dig som själv räknar dig som homosexuell.

Först vill jag ge dig rätt när du säger att om Gud är kärlek (1.Joh 4:8) så kan det inte finnas någon kärlek som inte är från Gud. All mänsklig kärlek som är äkta kommer från kärlekens källa som är Gud. Naturligtvis även kärlek mellan människor av samma kön.

Men kärlek och sexualitet är inte riktigt detsamma. Man kan älska en vän utan att känna någon sexuell dragning. Och man kan dessvärre också ha sex utan kärlek. Och när det gäller det senare kommer vi in på det som faktiskt kan vara emot Guds vilja. Nog får du hålla med om att det finns sexuella perversioner som ingen har rätt att leva ut. Jag behöver bara nämna pedofili. Detta är också en sexuell ”läggning” som människan inte rår för, men är ändå något otillåtet och straffbart – och utan tvekan emot Guds vilja. Man kan alltså inte godkänna allt som människor säger sig göra av ”kärlek”.

Det brukar sägas att ett homosexuellt förhållande inte skadar någon, eftersom båda parter frivilligt går in i det. Är du nöjd med det, så kan du fortsätta att leva som du vill. Men vill du veta vad Bibeln säger, så är det ingen tvekan om att utlevd homosexualitet avvisas. Ett ställe du själv nämner är Rom 1:24-27 . Dessutom kan man läsa om saken i 1 Kor 6:9-11 . Och det finns också en del ställen i Gamla testamentet som hävdar detsamma. Paulus skriver på ett av dessa ställen: ”Så har somliga av er levt, men ni har låtit tvätta er rena.” Han syftar på att även om man har syndat så är förlåtelsen obegränsad – om man vill ha den.

Får jag sammanfatta? Kärlek är aldrig synd. Inte heller till personer av samma kön. Men det betyder inte att all kärlek bör eller kan levas ut sexuellt. Gud älskar uppenbarligen inte homosexualitet, men han älskar homosexuella människor precis lika mycket som andra människor. Det är inte konstigare än att han älskar mig fastän jag är en syndare. Mig, alltså, inte synden. Därför vill jag inte kasta sten på dig, Anna, när jag själv sitter i glashus. Jag tänker på vad Jesus sa om en som hade svårt med sin sexualitet: ”Den av er som är utan synd skall kasta första stenen på henne.” Du får en tangent till med hela bibelstället, där också den sista versen är viktig: Joh 8:3-11 .

Jag tycker du har rätt i att du borde samtala med någon om det här problemet. Var aldrig rädd för att störa en diakon eller en präst. De är till för att ”störas”. Och jag tror du ska finna att de inte kastar sten, de heller. Om de inte alltid ser riktigt klart, så kan det bero på att de blir bländade av Guds kärlek till dig!


Med hälsning i Herren

 

Reflexioner över frågan & svaret:

Vad har Gud emot homosexualitet??
Bibeln säger ju att männsikor inte är syndare bara för att dem lever ut sin homosexualitet!
Hank

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk