Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Ledstjärnor (Mos 4:19) PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Kess Söderström   
2005-01-06

Knappt har Benjamin Syrsa i andrabasen Bengt Feldreichs honungstenor tonat ut i TV:s Kalle Anka på julafton förrän stjärnan i det blå upptäcks också av tre astrologer, stjärnteckentydare, på väg att hylla en kung på halmbädd.

De drogs, som vi, av stjärnan till krubbban med sina dyrbara gåvor. Ett märkvärdigt sammanträffande. Caspar från Tarsis i Spanien, Melchior från Nubien i Arabien och Balthasar från Saba i Indien möttes i Jerusalem på vägen till Betlehem. Kan det ha varit den helige Ande, tro.

Stjärnan drog också herdar från äng och fårvakt till stallet med den nyfödde.

Så drar miljoner adventsstjärnor i våra nordiska länder blickarna och tankarna till sig. Varierande tankar som ibland mera handlar om julmat och klappar än julens kärna och stjärna: Jesus Kristus Guds son, världens och din och min Frälsare.

På flera platser i vårt land försöker kyrkor i samråd år efter år sätta fokus på julens innersta mening. I vårt Varberg demonstrerar adventsstjärnan ofta mot arrangörernas önskningar genom att ibland vägra lysa för levande kameler och vice män vägen till krubban. Den vill inte föregå med gott exempel. Och det är så bra, att allt inte är perfekt. Det visar att det är "på riktigt"! Ett porslinsäpple är perfekt men livlöst, vem vill sätta tänderna i det?

De tre männen beskrivs som astrologer, inte astronomer.

Se upp!

Det finns ledstjärnor som inte leder rätt. Astronomerna forskar om stjärnornas uppbyggnad, avstånd i ljusår och andra påtagliga ting, atrologerna tror sig läsa människors öde i stjärnbilders inbördes läge den timme vi föddes.

Men Gud är en levande Gud som inte är ett opersonligt öde, utan som älskar sin arma värld. Och inte bara världen utan var och en som läser detta. Du har en far som älskar dig. Du må vara pappalös, men du är inte faderlös (Thomas Dixon).

Därför: Horoskop är inte Guds sätt att leda våra liv. De är inte till att titta på ens "på skoj". Den som flyger över fiendeland riskerar att bli nedskjuten. Dagens astrologer är dessutom en hel månad fel. Jordaxeln har svängt på 2000 år. Den som var Jungfru har blivit Lejon. (Det händer i och för sig ibland i sinnevärlden någon månad efter vigseln.) Dessutom har Royal Astronomical Society, London, upptäckt ett trettonde stjärntecken – Ormbäraren. Tretton månader på året?

Men främsta orsaken till att undvika horoskop är inte att astrologerna har fel. Främsta skälet är att Gud förbjuder andra gudar.
Exempelvis i 5 Mos 4:19, slå gärna upp det

Så, nästa gång någon frågar i vilket tecken du är född kan du frimodigt svara:

— Jag är pånyttfödd, född på nytt. I Korsets tecken!

Kess Söderström
Varberg. Lekman, Journalist SJF.

Senast uppdaterad ( 2007-01-02 )
 
< Föregående

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk