Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Medier etc PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Anders O Johansson   
2009-02-12

Det förs livliga diskussioner på min arbetsplats om s k medier som kan hjälpa till då människor blir hemsökta av avlidna som ännu inte fått "komma till ro" efter döden. Man kan tydligen även få hjälp då det är hus som är hemsökta. Hur ska jag som kristen kunna argumentera? Visst tror jag att det finns onda makter men jag tror att vi så lite som möjligt ska ha med dem att göra. Vad kan jag säga i liknande diskussioner?

Svar:

Många med intresse för andlighet söker sig till seanser och medier som säger sig ha kontakt med döda. Intresset har ökat genom tv-program och veckotidningar. Visst skulle det kunna vara spännande att få kontakt med andra sidan eller förvissa sig om att en död anhörig har det bra. Människan har ofta ett starkt behov av andligt sökande. Hittar man inte en relation till Gud genom Jesus blir det ofta genom annan andlighet. Seanser och medier har blivit populärt på senare år. Det kittlar fantasin och ökar spänningen.

Vid begravningen överlämnar vi den döda i Guds händer och lyser frid över graven för att ingen från denna sida skall störa henne på andra sidan. I berättelsen om den rike mannen och Lasarus vill den rike att Gud skall sända Lasarus tillbaka till jorden för att varna den rikes bröder. Det går inte enligt Jesus. För att kunna tala måste den döde uppstå. Lk 16:19-31

Det finns en del i bibeln som talar för att vi från detta livet kan störa de döda. Saul tappade kontakten med Herren och tog kontakt med en spåkvinna (medium) för att få kontakt med den döde profeten Samuel. Det blev inte bra. 1 Sam 28 kan du läsa och begrunda. Det går uppenbarligen att få kontakt med döda som medier säger. Men det kommer inget gott ur det. Det binder människor ofta i destruktiva tankebanor. Det är bara Gud som kan frigöra. När jag var på min första seans, såg mediet en ljus gestalt bakom mig, påstod hon. Jag frågade om hon såg vem det var. Det kunde hon inte se. Jag fick en ingivelse och sa: Det är Jesus. När jag satt och lyssnade på hennes påhittade historier, kom det till mig: "Varför söker ni den levande bland de döda" som ängeln sa till kvinnorna vid graven. Allt detta sökande i den andliga världen är det sökande efter Jesus men man missar honom själv genom att söka bland döda anhöriga och vänner. Medier och seanser är en stor inkomstbringande industri som binder människor i stället för att befria i Jesu namn. Medier är duktiga på att genom samtal med människor få fram en sammanhängande berättelse som ofta är positivt uppmuntrande. Det verkar som om detta har ökat i västerlandet när färre söker sig till Jesus. Jesus är Herre över alla andemakter och drömmar.

Man hör också om hus som är besatta. Det är fullt möjligt att det finns onda andar i ett hus. I England är detta vanligt. Jag har träffat ett par präster som har biskopens uppgift att befria människor och hus från andar, häxor och poltergeist. De berättade ruskiga saker om människor som blev helt "galna" genom att syssla med onda andemakter. Det är inte enkelt att hantera men man kan alltså driva ut det genom bön i Jesu namn.

Anders O Johansson

Kh Ö Broby

Senast uppdaterad ( 2009-02-23 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk