Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Slaveri? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Kenth Carlsson   
2009-03-10

Jag tror att hela bibeln är Guds ord, inte bara väl valda delar. Ett argument som jag dock ofta får emot mig är att bibeln tillåter slaveri och därför kan man inte tro på G.T. Hur ska man svara på frågan om slaveriet? Jag tror ju inte det var Guds vilja, men hur förklarar man varför det är med i bibeln? Samma sak med polygami och sånt... Tacksam för svar!

 Svar:

Allt sedan syndafallet är hela skapelsen skadad och synden påverkar allt. Men som Jesus säger i Matt 19:8 ”från början var det inte så”.

Polygami förekommer ju i GT, t ex hos framträdande personer som David och Salomo, men Gud uppmanar aldrig till det. Det viktigt att skilja mellan vad som förekommer, där Bibeln är en historieskildring och återger vad som hände, och vad Gud direkt uppmanar till. 

Med slaveri är det lite svårare. Det förekommer även i NT. Även för slaveri gäller att ”från början var det inte så”. Och Gud uppmanar inte heller till slaveri. Men det verkar som att Gud inte i första hand vill förändra strukturerna i ett samhälle utan först vill förändra människorna och när det väl har skett så kommer också strukturerna i ett samhälle att förändras så att dessa blir mer i överensstämmelse med Guds rikes värderingar.

Paulus uppmanar i första hand slavar som blivit kristna att vara goda föredömen och inte göra uppror. Men han uppmanar dem också att bli fria om möjligheten uppstår. (Se 1 Kor 7:20 se not till Bibel 2000).

Ett boktips som tar upp denna och andra svåra frågor är ”Krigen i Gamla testamentet” av Olof Edsinger.

Kenth Carlsson

 

Senast uppdaterad ( 2009-03-16 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk