Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Palmsöndagen Årg 1 - Inför stilla veckan PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2009-03-29

Det finns länkar till Sångpostillor och Nyfkenhetsvandringar. Klicka på dem om du vill läsa dem.

 

Inför stilla veckan 

 

Palmsöndagen

Inleder stilla veckan, då vi får unna oss många stilla stunder för att begrunda och fördjupa oss i Jesu kamp och seger för oss. På Palmsöndagen får vi förena oss med de stora skaror, som möter upp i Jerusalem och strö palmer och lägga mantlar på vägen för Messias. Tillsammans med dem får vi hylla Jesus med Israels gamla kungssång från Psalt 118:25.  Hosianna Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden.

Denna dag läser vi Markus 21:1-11. Se utläggning i Sångpostillan

 

Måndag

Denna dag får vi lyssna till Jesu ”måste”.
Gång på gång hör vi hur Jesus den sista tiden av sitt liv säger: Jag måste, jag måste …

Människosonen måste lida mycket och förkastas av de äldste… Han måste dödas och på tredje dagen uppstå  (Lukas 9:22).  Måste inte Messias lida detta för att gå in i sin härlighet (Lukas 24:26).

Varför måste han? Var det din och min synd och din och min nöd som drev honom? Han kunde inte uthärda att se, att vi gick miste om Livet.
Det brinner en kärleks eld här.  Stanna till och låt dig värmas. 

O du som världens synder bär
och kan allt ve förstå,
Giv oss din kärleks eld och lär
oss korsets väg att gå
.
(Svenska Psalmboken 137:5) 

Varför behövde Jesus dö?   På Nyfikenhetsvandring 28 får vi sex svar:
1.       Därför att Gud älskar dig
2.       För att hjälpa dig med dina sopor.
3.       För att befria dig från makterna:
                Ogräset
                Fångvaktaren
                Tyngdlagen
                Magneten
4.       För att betala dina skulder
5.       För att hela dina sår
6.       För att du skall leva 

 

Tisdag

Denna dag får vi med hjälp av Markus 14:1-11 följa med Jesus till en måltid i Simon den spetälskes hus. En kvinna smyger sig in till måltiden och går fram till Jesus.  Hon gör något som får alla att häpna. Hon hade med sig en flaska dyrbar äkta nardusbalsam. Hon bröt upp flaskan och hällde ut alltsammans över hans huvud.

Vad lär vi oss här? Kanske något om kärlekens hängivenhet. Denna kvinna vill hjälpa oss stelfrusna, tillknäppta, ängsliga, försiktiga nordbor med att inte hålla inne med vår kärlek.

Vi lär oss också av denna Markustext mycket om det gåtfulla i att när ljuset kom i världen älskade människor mörkret mer än ljuset. Vi möter mörkret från de mäktige på denna tid, från lärjungaskaran. Men finns det också inne i mig?

Läs om detta i Sångpostillan, 2 i Fastan, tredje årgångens läsningar

 

Onsdag

som  kallas Dymmelonsdag. Dymmel = stum,dov.  Man brukar från denna dag låta kyrklockan bara klämta. Förr virade man halm omkring kläppen, så att den gav ett dovt ljud. Musikinstrumenten fick också vila till Påsknattens midnattsmässa. Men då hörs jublet både från klockor, instrument och människoröster.

Denna dag kan vi med hjälp av Markus 14:32-42 följa med Jesus in i hans kamp i Getsemane. Nyfikenhetsvandring 24:5 låter oss ta  sju steg in i denna bönekamp. 

Men Jesus, blir min kärlek kall och bort jag går från dig,
så visa mig Getsemane och vad du led för mig.
Jag glömmer ej Getsemane – din kamp jag där har sett
och hur i bön din vilja blev med Faderns vilja ett
.
(Psalm 139 vers 4) 

 

Skärtorsdag

Ordet skär har ej med färgen att göra.  Det gamla ordet skära betyder rena. Skära mig med isop så att jag varder ren, två mig så att jag bliver vitare än snö (Psalt 51:9 1917). På tyska heter den Grûndonnerstag men har ingenting med grün = grön att göra.  Det kommer av verbet grunen = gråta, klaga.

Skärtorsdag är den dag då nattvarden, nya förbundets måltid, instiftas. Sångpostillan ger en inlevelse i Markus 14:12-26, som är dagens predikotext

O Gud, du som gav oss nattvarden som en kärlekens måltid
till åminnelse av din Sons offer –
låt oss finna liv och kraft i detta mysterium,
så att vi rätt förkunnar hans död till dess att han kommer åter

 

Långfredag

är det gamla svenska namnnet på fredagen i stilla veckan. På engelska heter den Good Friday, den goda fredagen, Budskapet till oss är att Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare (Rom 5:8). I Sångpostillan får vi hjälp att vandra genom evangelietexten: Markus 15:21-41 och där avbryter vi då och då predikan med att sjunga Rom 5:8. Andra viktiga begrundningsställen för denna dag är Jesaja 53:1-12 och Psaltaren 22.  

 

Påsklördag

Denna dag firas inte som helgdag hos oss. För apostlarna var det en svår dag. Deras kristendom hade kraschat. De satt bakom stängda dörrar och grät, förtvivlade. Jesus var borta,.Jesus var död. Nu fanns det ingen mening kvar.

Vi som kan facit och kan sjunga att även jag må efter bitter långfredag min påskdagsmorgon bida… (Psalm 304:4), vi behöver be om nåden att få vara stilla denna dag i begrundan och eftertanke.  Vi kan läsa dessa texter, som behandlar dagens tema som är Nederstigen till dödsriket: Jona kapitel 2, 1 Petrus 3:18-22, Matteus 12:18-41. 

 

Påsknatten

är den natt då vi får höra jubelropet: Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden! Och vi får sjunga om att Livet vann dess namn är Jesus!

Påsknatten är den natt då vi får förnya vårt dop. Vi kan förbereda oss genom att läsa om dopet i Romarbrevet 6:3-11 I Sångpostillan, Påsknatten, 3 årgångens läsningar.

Om vi förstår hur viktigt dopet är kan vi med många decibel och stor glädje i rösten säga JA till vårt dops Gud, Fadern, Sonen och den helige Ande.

Vi tror på Gud Fader allsmäktig …
Vi tror ock på Jesus Kristus …
Vi tror ock på den helige Ande

Detta är den tro till vilken vi är döpta.
Vill du förbliva i denna tro och med Guds hjälp 
visa den i kärlek till Gud och dina  medmänniskor?

JAAA!

 

Senast uppdaterad ( 2011-04-14 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk