Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Söndagen före domsöndagen. Årg 1 - Vaksamhet och väntan PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Hanna Lundqvist   

Vaksamhet och väntan är temat för kyrkoårets näst sista söndag.

Vänta därför, säger Herren tills jag träder fram… börjar den gammaltestamentliga texten (Sefanja 3:8-13) och i evangelietexten möter vi liknelsen om de tio unga flickor som väntar på en brudgum (Matt 25:1-13).

Vi är kallade av Gud, inte bara till att berätta om honom, inte bara till att ta tillvara på våra olika gåvor, utan också till att uthålligt vänta. Vänta på honom.

Vi är dåliga på att vänta i Sverige idag, allt ska gå så fort. Micron tinar bullen på 30 s så jag slipper vänta… och om bussen är sen har man rätt till ersättning om man får vänta mer än 20 min. I telefonköerna uppmanas vi att besöka hemsidan, allt för att slippa vänta.

Väntan är ofta något vi skyr, fyller med andra aktiviteter så att vi inte märker att vi väntar, så att vi utnyttjar vår tid. Kanske är det även så med det flesta av oss när det gäller vår väntan efter Jesu återkomst. Vi vet någonstans att vi väntar på honom men vi tar oss inte riktigt tid att tänka på det, vi fyller vår väntan med andra saker och glömmer kanske t.o.m. bort att vi faktiskt väntar. Risken lurar där runt hörnet, att när det väl är dags så står vi där utan olja - som flickorna i liknelsen.

Det är nog sant att Gud vill att vi gör något mer än att sitta och rulla tummarna, t.ex. hålla våra facklor brinnande. Men vi behöver också lära oss att vänta tålmodigt och vaket. Att låta vår väntan ligga som en ljudmatta i vår livsmusik, jag väntar på någon, någon som har mig kär.
Så här i mörka november, kanske det ska vara vår utmaning, att ta oss tid att tänka på vår väntan och nära vår längtan.

En dag, kanske redan idag, kommer han tillbaka.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk