Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Andlig integritet PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2009-11-19

Andlig integritet                                                                                            /Svar till Marcus/

Du undrar vad som menas med andlig integritet. Detta är ett intressant ämne. Man talar kanske oftare om kristen lojalitet, nämligen till församlingen eller den kyrka man tillhör. Men integritet eller oberoende är minst lika viktigt. Detta bör man visa utåt, mot samhället.

Som kristna är vi kallade att vara jordens salt (Matt 5:13), dvs något som genomsyrar och smaksätter omgivningen. Men man kan säga att i synnerhet Svenska kyrkan på senare tid snarare blivit en spegel som återspeglar det omgivande samhällets normer. Ett aktuellt exempel är beslutet om samkönade äktenskap. Här kan man tycka att kyrkan borde visat mer integritet – vågat gå sin egen väg i stället för att ängsligt anpassa sig till det för dagen politiskt korrekta. Vad säger Bibeln om integritet? Jag kommer att tänka på Jesu ord: ”Varför avgör ni inte själva vad som är rätt?” (Luk 12:57) Ja, det fordras integritet för att våga hävda sin egen på Guds ord grundade mening när den går på tvärs mot tidsandan. Eller den enda gången Jesus uttalar sig i en politisk fråga: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud” (Matt 22:21). Svaret är stålblankt: det finns något som tillhör Gud, och det är inte förhandlingsbart. Paulus har också något att säga i saken: ”Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja” (Rom 12:2). Som sagt, varför avgör ni inte själva?

Integritet är just motsatsen till anpasslighet. Ett slags synonym till integritet är civilkurage. Att våga gå den väg Herren visar utan att ängsligt snegla åt höger eller vänster. Kyrkans martyrer visade (och visar) integritet med livet som insats. De vågade vägra offra rökelsekornen åt kejsaren, eller vad det nu kan gälla i våra dagar. De var oberoende av sin självbevarelsedrift, oberoende av allt utom av Gud. De kan tyckas ha förlorat allt, och ändå vann de i det långa loppet. Martyrernas blod blev kyrkans utsäde.  

Med hälsning i Herren

Staffan LjungmanSenast uppdaterad ( 2009-12-04 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk