Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Fjärde sönd efter trettondedagen Årg 2 - 5 och 38 – två talande tal hos Johannes PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Stellan Oltéus   
2004-01-22

5 pelargångar
  Förargligt nog för alla som inte vill lita på Bibeln utan bara ifrågasätter allting, har man faktiskt grävt ut området omkring badet i Betesda i Jerusalem. Tidigare kunde en del säga: Det kan väl inte vara mer än fyra pelargångar runt en damm! Det där med 5 stycken måste Johannes bara ha hittat på.
  Men utgrävningarna visar, att badet i själva verket består av t v å dammar med en femte rad kolonner mellan dem. Så siffran 5 i evangeliet får stå för att det alltid duger att lita på Bibeln!

38 år
  Också den siffran vittnar om att Johannes har tagit reda på saker och ting ordentligt. Han skriver inte, att det var en man som varit sjuk i omkring 40 år eller att han varit sjuk mesta delen av sitt liv. Nej, 38 år hade han varit sjuk, varken mer eller mindre. Det är viktigt för Johannes att ge korrekta upplysningar!
  Till den mannen kommer Jesus med sin fråga: ”Vill du bli frisk?” Samma fråga kommer nu Jesus med till oss alla, som läser den här berättelsen. Inte bara till enskilda människor utan till hela mänskligheten, till alla som kämpar med all möjlig ohälsa, till både kropp och själ, kommer Jesus och frågar: ”Vill du bli frisk?”
Och Han kommer till hela vårt moderna samhälle och tänker på all slags sjuka som finns här i form av girighet och lögnaktighet, våld och mord och mycket annat som är sjukt: ”Vill du bli frisk?”
  Vi vet ju, att vad hela vårt samhälle och varje enskild människa idag bäst av allt behöver – det är hälsa i stället för ohälsa, godhet i stället för själviskhet, förlåtelse i stället för vedergällning. Det är detta som Jesus vill ge oss, när vi vänder oss till Honom och tar till oss Hans ord och löften och svarar Honom i vår bön och andakt.

Bibelläsning inför söndagens gudstjänst:
Jes 40:26-31 , Jak 5:13-16 , Joh 5:1-9 , Ps 107:28-32

Med goda önskningar från Din tillgivne

Stellan Oltéus
präst i norra Halland, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det

Senast uppdaterad ( 2011-01-20 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk