Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Första söndagen i fastan Årg 2 - Prövningar och svårigheter PDF Skriv ut E-post

Matt 16:21-23

 

Jesus mötte prövningar och svårigheter vid flera tillfällen i livet. Lärjungarna hade svårt att acceptera detta.

Jesus och lärjungarna var på semester i Cesarea Filippi. De behövde komma utomlands och koppla av lite efter alla möten med människor och allt elände de såg. Det var så fantastiskt. De kom att prata om vem Jesus egentligen är. Petrus som var frimodig och framåt hade han anat det oerhörda. ”Du är Messias, den levande Gudens son”. Det var då Petrus fick sitt namn: Klippan. Innan hade de kallat honom Simon Jonasson. Nu skulle han bli den verklige ledaren. Tänk om han ändå kunde få bli statsminister nu när Jesus skulle bli kung? Vilken framtid!

Men det dröjde inte länge förrän han inte fattade något. ”Jesus började förklara för sina lärjungar att han måste bege sig till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och bli dödad och bli uppväckt på tredje dagen” Matt 16:21. Det stämde inte med Petrus drömmar. Petrus tog honom då avsides och började förebrå honom och sade: "Må Gud bevara dig, herre. Något sådant skall aldrig hända dig."  För detta fick Petrus en tillrättavisning av Jesus: "Håll dig på din plats, Satan. Du vill få mig på fall, för dina tankar är inte Guds utan människors." Stackars Petrus. Det var ju så härligt några dagar innan när han bekänt Jesus som Messias. Jesus hade berömt honom. Nu ber Jesus honom dra. Det här visar också Jesu mänskliga sida. Vid flera tillfällen ber han om att slippa lidandet, bl a i Getsemane bad han tre gånger om att slippa. Jesus har kommit i världen för att dö och uppstå för att försona mänskligheten med Gud och öppna vägen till himlen. Petrus hade andra tankar och ville ändra Guds plan. Det går inte.

Vi som har läst Matteus evangelium vet att Jesus försökte tre gånger att förklara för Petrus och de andra att han skulle lida, dö och uppstå. När det kom till natten innan långfredagen hade Petrus fortfarande inte förstått. Han försökte försvara Jesus med kniv. Och på Påskdagen var han fullständigt förvirrad när han kom till den tomma graven. Det står om Johannes att han såg och trodde. Men Petrus han blev inte övertygad förrän på Pingstdagen. När Anden kom över honom var det ingen tvekan. ”Jesus som ni har dödat har uppstått”, predikade han

Det kan ta tid att ta till sig berättelsen om Jesus. Tredje kapitlet i Alpha handlar om varför Jesus måste dö. Det är förvisso inte självklart att den som söker Jesus skall förstå, med en gång, varför Jesus måste dö. Undrar du är du i gott sällskap med Petrus. Men håll ut. När Anden kommer, faller det på plats.

Det kan också vara svårt för oss att förstå varför vi hamnar i lidanden, sjukdom och svårigheter. Många av oss brottas med lidandets mening. Kanske finns det ingen mening i sjukdom och lidande. Men i bästa fall hjälper det dig att komma närmare Jesus. Och du anar att han är med, när det är som svårast. Ingen har varit så djupt ner som han. Han är med dig.

Jesus mötte prövningar och svårigheter, precis som vi. Kom ihåg att Jesus är med även i svårigheter.

Av Anders O Johansson

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk