Nyfikenhetsskafferiet: Vid ditt frukostbord PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   

sidtop

 

Hungriga fötter vandrar in i skafferiet

 

Vid ditt frukostbord

Vad äter du till frukost?
  Själv får jag en tallrik filmjölk med müsli, en ostsmörgås och en stor kopp äkta neskaffe. Min hustru får samma sak men i stället för kaffe en stor kopp the med mjölk i.
  Varje morgon häpnar jag över hur många människor som ställt upp för denna goda frukost. Det är inte bara jag som lagat frukosten.

Illustratör: Berit Simonsson OAS rörelsen  Där är fattiga lantarbetare från Sydamerika som odlat och skördat kaffebönor, där är bönder och mjölnare och bagare som gjort en mängd saker för att jag ska få äta min smörgås. Där är mejerister som tagit hand om kossan Rosas mjölk och förvandlat den till filmjölk och ost och smör. Där är grossister och söta kontorsflickor och multinationella direktörer och transportarbetare och sjömän och flygpersonal och SJ-folk och posttjänstemän samt (för mig) Gert och Lars i Ulvesunds handel. Ja, hela världen ställer upp för att ge oss frukost. Det vimlar av folk hos oss vid vårt köksbord. Jag har svårt att säga att jag är övergiven och bortglömd.

Och bakom alla dess står Gud.
  Det dagliga brödet är Guds kärlekshandlingar mot oss. Han låter mängder av människor över hela jorden slösa sin godhet mot oss varje dag....

Uppgift:
  Försök själv räkna ut hur många människor som ställt upp för dig vid din lunch.

Ger vandringarna ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att
klicka här.
 
< Föregående   Nästa >