Nyfikenhetsskafferiet: Vill du köpa min tandborste? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   

sidtop

 

Hungriga fötter vandrar in i skafferiet

 

Om du vill lyssna till denna pärla klicka här!

 

Vill du köpa min tandborste

Det händer ständigt något omkring Jesus.

  Människor kommer och går. Sjuka blir botade. Lessna blir glada. Ja, någon gång händer det att en som är rätt så nöjd med sig själv går bedrövad bort. Markus berättar om en sådan (läs Mark 10:17-27).
  Han var rik. Vi brukar kalla honom "den rike ynglingen". Lukas kallar honom "en uppsatt person". Förmodligen hade han hunnit bli VD. Han hade det mesta. Fick allt han pekade på. Och var därför ett julklappsproblem för hustrun.

"Vad ska man ge till honom som har allt?"

  En dag går Jesus vägen förbi. Då hugger det tag i honom. Han ser Jesus. Jesus lever så rikt. Här är en som är rikare än jag, hur kan jag få leva så rikt? undrar han. Och han gör något mycket underligt. Han springer fram, faller på knä. Han är så ivrig.

  På en punkt liknar vi honom. Vi springer, vi jagar och stressar och rusar fram. Och vi faller för så mycket. Vi borde göra som den här mannen, skynda oss fram till Jesus och falla ned inför honom och låta vår längtan efter godhet, efter det friska livet, efter att få leva himmelrikt redan nu, bubbla fram ur oss.
  Vi hade varit glada om denne fine man kommit till vår församling. Här är en som hela sitt liv hållit på Guds bud.. En som vid kyrkkaffet kunde föra in samtalen på frågor om godhet och livskvalité. Och naturligtvis hade kollektstatistiken gått upp ordentligt.

  Han var så förtjusande att du som läser detta kan känna igen dig i honom. Man tycker att Jesus skulle ha anledning att vara förtjust i honom. Och i oss. Ja, faktiskt blir Jesus det. Det står så: "Jesus såg på honom med kärlek".
  Men vad annorlunda hans kärlek är än vår. Vi förväxlar ofta kärlek med snällhet. Vi slätar över och klappar på axeln och håller med och stryker medhårs. När Jesus får kärlek till en människa kan han älska henne så mycket att han t.o.m. kan säga ett kärvt ord. Ett ord som får både den rike ynglingen och oss att blekna. "Jesus såg på honom med kärlek och sade: Ett fattas dig. Gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig".
  Sälja allt! Inte bara ge bort allt utan sälja först och sedan ge bort pengarna. Vilket jobb! Stereon och TV:n går väl rätt bra att sälja. Men den nersuttna fåtöljen och de slitna skjortorna? Vem vill köpa min tandborste? Den rike ynglingen gick lessen bort. Han var så fäst vid det han ägde att han satt fast i det.

  Varje ord som Jesus säger vibrerar av kärlek. Han säger det mycket personligt. Ett fattas dig! Han säger det till oss som sitter fast vid så mycket. Men hur blir man fri från allt som binder för att kunna följa Jesus?
  Det är svårt. Ja, det är faktiskt omöjligt! Jesus säger att det är lika svårt som att fösa en kamel genom ett nålsöga på en synål. Det är omöjligt när jag litar på mina egna möjligheter. Men för Gud är allting möjligt, säger Jesus. Smaka på det ordet. Ta med dig det ordet in i veckan som kommer. Han vill hjälpa dig att komma loss från gamla låsningar för att börja leva i Guds möjligheter.

  Se en trosbild av dig själv. Gud har fört dig genom nålsögat. Du blev rätt liten då. Liten men lycklig och fri! På andra sidan nålsögat hittar du det friska livet med Jesus.
  En kamel dyker upp bakom dig. Den tycks också kommit igenom nålsögat. Du sätter dig upp och skumpar fram i en ny lekfullhet. När du sticker handen i fickan känner du att tandborsten ligger där. Hur fick jag med den genom nålsögat?
  -Ja, naturligtvis, för Gud är allting möjligt.

Ger vandringarna ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att
klicka här.
 
< Föregående   Nästa >