Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Tredje söndagen i fastan Årg 2 - Den blödande PDF Skriv ut E-post

Markus 5:24-34


Berättelsen om den förtvivlade kvinnan med blödningar som söker sig till Jesus återfinns också hos Lukas i kapitel 8. Möjligen kan man här hämta ett litet tecken på att Lukas var läkare. Markus berättar att kvinnan sökt många läkare. Hon hade vid behandlingarna fått utstå mycket, men ingeting hade hjälpt, snarare hade det blivit sämre med henne. Jag tror Lukas tyckte att detta var väl ändå ett onödigt påhopp på läkarkåren i evangeliet. Han kunde inte förneka att hon hade gjort sig av med allt hon ägde, men skriver inte att hon blivit sämre, utan att hon inte lyckats bli botad av någon. Det är mildare och kanske en läkarsignatur av Lukas.

Nu kommer hon till Jesus. Lite skygg och ängslig. Hon begär inte att han skall ta av sin dyrbara tid. Hon önskar bara få röra vid hans kläder. Egentligen är det hans bönemantel (Se Lukas 8:44). Försiktigt sträcker hon fram handen – och hon blir frisk.

Hon märker det. Jesus märker det. Jesus beklagade sig aldrig. Men han kände alltid att det kostade honom kraft när han gav liv och hälsa åt människor. Den självutgivande kärleken bryr sig inte om att den blir trött. Kärleken låter sig utmattas för att liv och hälsa skall få flyta in i våra sjuka kroppar. Den lidande kärleken begär inte kompledigt, den offrar sig. Till slut låter Jesus på korset all kraft rinna ut så att han själv dör. Men ut över jorden, genom sekler och över kontinenter strömmar läkedom och välsignelser; eller som Martin Luther sa: Syndernas förlåtelse, liv och salighet.

Nu får vi stiga in i kvinnans kläder och hennes liv. Även om vi inte har fysiska blödningar. Så blöder vi. Hjärtat blöder. Det värker och svettas i oro. Även vi söker många dåliga människohelare. Vi köper böcker om hur livet kan bli bättre. Vi går kurser och studerar noga tidningar som heter typ Må Bra. Producenterna tjänar våra pengar – men sällan blir vi bättre.

Den blödande kvinnan är en vägviserska. Låt oss göra som hon. Någonstans vandrar Jesus vägen fram. Det finns en massa människor som trängs omkring honom. Aktiviteterna haglar. Kritiska och omtolkande synpunkter på honom finns både i tidningarna och TV. Jesus lämner inte heller idag människor oberörda. Vår svenska kultur ser nog ut som den bullrande, lite spefullt nedlåtande, men nyfikna massan som i vår text omger honom.

Men det finns ömtåliga blödande människor. Du och jag. Nu kan vi lära av kvinnan att försynt sträcka våra händer mot hans kläder. Var finns hans kläder. Han är kläd i Bibelns livgivande texter. Han är klädd med sitt kropp och sitt blod i nattvardens bröd och vin. Som Martin Luther sa: När Jesus kommer till oss är han alltid inlindad i jordiska kläder. Boksidor och oblater.

Vi sträcker oss mot honom och rör vid honom. Då sker det underbara: Vi blir läkande berörda av honom. Han berör oss med allt det vi behöver. Att det innebär att det går ut kraft från honom och han själv blir utmattad, det accepterar han. I kärlek låter han sig själv tröttas ut för att vi skall bli hela och få den kraft som försoningen för med sig.


Bo Brander

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk