Rut PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Judy Breneman   
2006-01-01
En attraktiv Kvinna...

Rut, en attraktiv kvinna

Hur ser en attraktiv kvinna ut? Är hon lång eller kort, har hon svarta, dansande ögon med glänsande ögonfransar och livligt temperament eller är hon mild och ljus med ögon blåa som havet?
Vi må ha olika uppfattningar om yttre skönhet men när vi ser en riktigt attraktiv kvinna lägger vi nog inte så mycket märke till just sådana detaljer. Istället ser vi vilken människa hon är, vad hon har för djup inom sig och hur hon uppför sig bland, och bemöter, dem hon har omkring sig.

Precis lika enastående vacker som en ädel vit pärla liggande på svart sammet är den lilla boken Rut i gamla testamentet. En vacker kärlekshistoria på många plan under Domarbokens tid som var en av de allra mörkaste perioderna i Israels historia, kännetecknad av omoral, avgudadyrkan och krig. Slutmeningen i Domarboken lyder, "Var och en gjorde vad honom behagade." Det klingar i våra öron som de nutida ofthörda utmaningarna, "Do your own thing! If it feels good, do it!"
Den allra ljusaste stjärnan i berättelsen som bär Ruts namn är just moabitiskan Rut själv. Hennes folk har sitt ursprung i att Lots döttrar gav sin far vin att dricka och sedan låg med honom. Så föddes Moab, dvs moabiterna kom till genom incest. Mot denna mörka bakgrunden strålar Rut ännu ljusare. Hur ska vi uppföra oss som kristna kvinnor i vår sekulerisade sverige? Hur handlade Rut i sin till synes laglösa värld?

Vi läser inget om Ruts utseende men hennes inre karaktär får vi en desto större inblick i. Hon framstår som en mycket attraktiv kvinna - en kvinna som står stadigt på grund av att hon vet vem hon är i Gud, en kvinna som kännetecknas av kärlek och har "råd" att ge av sig själv till andra utan att utplåna sig själv, en kvinna som tryggt kan möta den osäkra framtiden. Utan tvekan är Rut en mycket attraktiv kvinna som lyser som en vacker juvel i sin omgivning!

Ruts beslut att vända Moab ryggen betyder i praktiken att hon gav upp all världslig trygghet -medborgarskap, familj, gud och seder, allt som gav henne sin identitet. Till råga på allt hade Noomi inga fler söner för Rut att gifta sig med (vilket de genom Israelisk lag skulle vara tvungna till för att föra broderns namn vidare och för att ta hand om kvinnorna). På den tiden och i den kulturen var en kvinna utan make i en mycket svår situation. Har detta något att säga oss kvinnor idag?
Vi står ju alla ibland inför något svårt beslut. Ibland får vi väga om vi ska följa trenden och modet eller om vi ska stå för något mindre accepterat i samhället (och ge upp vår världsliga trygghet) därför att vi är övertygade om att det är rätt i Guds ögon att göra det. När vi ser olika slags omoral runt omkring oss (från att inte behandla våra medmänniskor med respekt till att stjäla från vår arbetsplats, ja listan kan vara oändlig lång) som inte bara är accepterat men uppmuntrat, hur ska vi handla då? Följer vi strömmen för bekvämlighetens skull eller bestämmer vi oss för att göra det rätta? Hur ser vi ut då? Konstiga? Dömande? Måste vi det? Svaret till detta kanske ligger i hur vi relaterar till andra.

Allt efter som Ruts berättelse fortskrider ser vi hur hon tar ansvar för sig själv och Noomi och hur hon uppför sig bland folk. Rut tar själv initiativ till att söka arbete; hon väntar inte på att bli omhändertagen. Hon tar för sig enligt lagen, men även om hon har rätt till att plocka ax efter skördemännen på en åker tar hon hänsyn till och visar respekt för människorna där och ber först om lov. Ibland är enkel artighet mycket graciös! Boas, vars åker hon arbetade på, hade hört allt om henne, antagligen genom den mycket effektiva "djungeltelegrafen" och var mycket imponerad.
Han lät henne förstå att han visste att det var Gud som var hennes dragningskraft. Rut arbetade flitigt, men vi får ingen som helst känsla av desperation. Hon tog både vilo- och matpauser. När hon blev visad godhet från Boas var hon genuint överraskad och mycket tacksam. Hela hennes varelse och sätt att vara verkar vara genomsyrad av frid och värdighet men med en bestämdhet att göra det hon måste. Hon kunde både ge och ta. Hon var inte ängslig och rädd i sin situation men tog inte heller onödiga risker.
Att se andra människor, att ta hänsyn till dem, och att kunde ge av sig själv går aldrig ur modet. Att kunna ta emot på ett fint sätt kan vara ännu svårare men är en konst utövat av attraktiva kvinnor. Det handlar om kärlek till våra medmänniskor -att kunna se dem för vem de är, varje individ för sig och bemöter dem på detta sätt.

Utan att förvänta sig någon som helst särställning hade Rut vandrat med Noomi tillbaka till Noomis Betlehem. Framtiden var minst sagt dimmig. Rut hade inget mer än sin nyfunna tro och sin åldriga svärmoder att hoppas på, men det räckte gott och väl. Välsignelse efter välsignelse proklamerades i Ruts sista kapitel. Kronan på verket skedde när Rut fött Obed, som blir Farfar till Kung David från vilken Kristus sedan härstammar!
Då prisar kvinnorna i staden Rut väldigt genom att säga att hon är bättre än sju söner som symboliserade den perfekta familjen!

Varför prisas Rut så? Hur har hon blivit så attraktiv i deras ögon? Hon har följt Gud och sina övertygelser, överlåtit sig till Hans plan, och med sin trygghet i Honom rört sig bland folk på ett artigt, ärligt, vänligt och respekterande sätt medan hon tog ansvar för att försörja sig själv och sin svärmoder. I sin trygghet hade hon dessutom mod, att först ta ett beslut som skulle ändra hennes liv för alltid och för det andra att fullfölja Noomis plan som skulle säkra framtiden för dem både.

Med "fågelperspektiv" kan vi se hur Gud använde Rut och Boas på ett fantastiskt sätt för något stort i Hans plan. Men utifrån Ruts dåvarande perspektiv var hon en fattig änka i ett främmande land som fick arbeta hårt och länge dag ut och dag in. Tryggheten hon fick i sin tro gav henne frimodighet och handlingskraft och gjorde henne omtyckt av alla som kände henne.
Vi vet inte hur Gud vill använda oss i Hans plan i vår tid. Det vi vet är att vi ska älska varandra såsom Jesus har älskat oss, och att vi ska vara salt och ljus för alla människor i vår omgivning. Vi ska leva bland människor, helt enkelt, på ett attraktivt sätt. Lång, kort, mörk, blond, inåt- eller utåtriktad spelar ingen roll.
Det som gör intryck och har betydelse är det välgrundat inre som ger kapacitet att visa riktigt kärlek till alla runt omkring.

Judy Breneman


Klicka här...
Tidskrift/Internetsajt för Kristna kvinnor...

Senast uppdaterad ( 2007-01-28 )
 
< Föregående   Nästa >