Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Om nattvardsbägaren PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2011-03-08

OM NATTVARDSBÄGAREN                                                                              /Svar till Lars/

I nattvardsmässan läser prästen i instiftelseorden: ”Denna kalk är det nya förbundet genom mitt blod”. Du har fäst dig vid ordalydelsen och undrar vad kalken eller bägaren står för. Det kunde ju fattas som om själva bägaren vore huvudsaken.

I NT finns nattvardens instiftelseord på fyra ställen: hos Matteus, Markus, Lukas och hos Paulus i 1 Kor 11. Matteus och Markus betonar inte bägaren på samma sätt, enligt dem säger Jesus bara: ”detta är mitt blod”. Lukas och Paulus säger däremot ”denna kalk är…” Av tradition föjer Kyrkan Paulus version av instiftelseorden, eftersom de är de mest utförliga och eftersom han direkt säger att han mottagit dessa ord av Herren själv (1 Kor 11:23).  

Nu kan vi inte läsa Guds ord hur bokstavligt som helst. Naturligtvis är det bägarens innehåll som är det viktiga. Jämför hur vi säger ”Jag drack en kopp kaffe i morse” – inte menar vi att vi drack koppen, utan kaffet! Innehållet i kalken är Jesu försonande blod.

Paulus fortsätter: ”Var gång ni äter det brödet och dricker (ur!) bägaren förkunnar ni Herrens död, till dess han kommer” (1 Kor 11:26). Detta är det viktiga: nattvardsfirandet är en förkunnelse i handling för oss och för andra av trons djupaste innebörd. Här får vi ta in Kristi kropp i våra kroppar, hans blod i vårt blod, hans liv i vårt liv.

Med hälsning i Herren

Staffan Ljungman

 

Senast uppdaterad ( 2011-04-29 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk