Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Tredje sönd efter trettondedagen Årg 2 - Kvinnor, kvinnor PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Kess Söderström   
2007-01-15
En av Nya Testaments kvinnor möter vi denna söndag, som har rubriken: Jesus skapar tro. Evangeliet talar om kvinnan som lät sin kruka stå för att i stället bära levande vatten hem till byn. Krukan som var en del av hennes förmögenhet, någonting nödvändigt för att överleva. Vattenhämtandet var också en del av kvinnornas sociala liv. På brunnskanten vilade sig Jesus, som bad kvinnan om att få dricka sig otörstig ur hennes kruka. Det fick han till lärjungarnas oförställda förvåning över att han talade med en kvinna.

Jesus kunde förmodligen Jeremiaordet (31:22) där Gud säger sålunda: "Se jag vill göra något nytt i landet. Det bliver nu kvinnan som tager mannen under sitt beskärm" !(1917). Kvinnan lät sin kruka stå och rusade ner till byn för att berätta om mötet med en Man som förändrat hennes liv. Litet spydigt bemött blev hon, för byn hade skvallrat länge och mycket om hennes fem förbrukade män. Ämnet var känsligt, och lärjungarna bytte snabbt ämne till mat.

På tal om mat: Åh Stiftsgårds husmödrar har alltid en kraftig omtanke om kursdeltagarna. Jag hade missat middagen och husmor frågade om jag var hungrig. Icke sa jag och stoltserade med min bibelskunskap genom att citera Jesus: "Jag har mat att äta som i icke veten.(1917)" Husmors blixtreplik: "Jasså. Har du käkat med konfirmanderna?" Kvinnor !

Jesus skapar tro är söndagens ämne. När Johannes i sin fängelsehåla sände bud till Jesus och frågade om Jesus var den som skulle komma eller om man skulle förvänta sig någon annan hänvisade Jesus till de gärningar Fadern lät honom utföra. Att i evangelierna följa Jesus och se vad han gjort och gör kan hjälpa oss att tro.

För Jesus är densamme idag som när han verkade i det heliga landet. Han sitter på Faderns högra sida och manar gott för oss. Det betyder, att han också har varit med oss i alla våra gårdagar och alla kommande intill tidens slut. Har han lovat.

Alla dagar !

Kess Söderström

Varberg.

Senast uppdaterad ( 2011-01-11 )
 
< Föregående

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk