Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Hur ska jag lära mig läsa bibeln? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2011-07-17

/Svar till Gunnel/

Du har några viktiga frågor: Hur ska jag lära mig att läsa bibeln? Hur ska jag förstå vad den innebär idag? Och hur ska jag kunna hitta en sund tro?

Du har tidigare hela livet varit i mycket fundamentalistiska kretsar men har de sista åren lämnat allt vad tro heter. Du har plågats av ditt liv i fundamentalism som du är uppfödd med, och inser att du skulle behöva lära dig läsa bibeln på ett annat vis, men vet inte hur.

Jag förstår att det blev för mycket för dig under din uppväxt, men nu känner du att det har blivit för litet att leva helt utan tro. Jag är rädd att du – som många andra i din situation – har kastat ut barnet med badvattnet. Du har brutit med din tidigare stränga tro, men inte hittat något annat att sätta i stället.

Mitt förslag är att du försöker läsa Bibeln som vilken bok som helst. Fast med ett undantag: börja med att be Gud om vägledning (bönen kan vara hur enkel och tafatt som helst, men den är viktig). Du kan börja med Markusevangeliet, som är kort och rakt på sak. Läs ett eller ett halvt kapitel om dagen, och fortsätt nästa dag där du slutade. Försök läsa som om du aldrig hade läst det förut. Tänk in dig själv i texten, som om det var dig Jesus talade till. Stryk gärna under det som du tycker är viktigt. Sluta med att gå tillbaka till dina understrykningar och tänk på vad dessa ord säger dig.

Sen skulle jag gärna också önska att du kunde komma in i en kristen gemenskap som inte är så ”fundamentalistisk”. Meningen med Bibeln är egentligen inte att var och en ska sitta för sig själv och läsa den. Bibeln hör ihop med kyrkan och ska gärna läsas eller höras i en gemenskap. Det finns församlingar som har bibelstudiegrupper, där man tillsammans får fundera över det man läser.

Låter detta för svårt? Du kan åtminstone pröva. Ingen kan lära sig simma utan att ge sig ut i vattnet. Lycka till!

Med hälsning i Herren

Staffan Ljungman

Senast uppdaterad ( 2011-07-24 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk