Christian Ulrik Hansen PDF Skriv ut E-post

född 1921, avrättad 23 juni 1944. Dansk motståndsman. Han blev arresterad av Gestapo i februari 1944, försökte fly, blev sårad av ett skott i knät och gripen på nytt. Han hade från första början haft klart för sig att en motståndsman levde i ständig fara för livet. "Om jag får leva", är ett återkommande uttryck i hans brev. Under sista tiden före avrättningen ägnade han sig åt att bakom alla teologiska och kyrkliga partiskrankor nå tillbaka till "det dybe Ord fra Nazareth". Bibeln citerar han i sina avskedsbrev till modern, till den 16-årige brodern Hans, till kamrater och vänner. Han uttalar att kärlekens pris alltid är offret – offret av livet, om så behövs. Sitt allra sista brev skrev han på avrättningsdagens morgon den 23 juni 1944 till en ung flicka, kamrat och vän från gymnasietiden i Viborg:

"Kära Inge!

Om några få timmar hörs en gevärssalva ut över det morgonstilla landet. När den har dött ut, har det satts en punkt. Detta är mitt sista brev. Det skriver jag till Dig därför att Du – trots allt – har varit den som bäst har förstått mig. Jag behöver inte skriva till dig, att jag dör lugn i tron på det som jag har levat på.

Gud ske lov, snart är tiden för mig och de mina förbi. Då är det Du, Inge, som ska ta vid – kärleken i all dess mildhet. I hans hand som är Gud i både daggryning och skymning är vi alla redskap.

Jag har en sista bön till Dig – Du vet varför jag dör. Vill Du berätta för mina kära och vänner – inte minst för dem därhemma – varför jag måste gå denna väg. Låt dem förstå att för mig fanns det ingen annan. 'Jeg bröd for en Konge min lanse, som kroner med evige kranse' ..."

 

(Sven Danell: SAGT INFÖR DÖDEN - REVOLUTIONÄRER, GERILLALEDARE, MOTSTÅNDSMÄN OCH MARTYRER)

 
< Föregående   Nästa >