Vincent van Gogh PDF Skriv ut E-post

född 1853, död 1890. Van Gogh var holländare och arbetade som ung hos en konsthandelsfirma i London. En olycklig förälskelse kom honom att ge upp sitt arbete. Han gav sig av tillbaka till kontintenten, besluten att leva som en kristen, och i Belgien delade han de fattiga gruvarbetarnas lott, skänkte bort sina kläder, delade med sig av sin mat tills han själv blev svårt undernärd, lånade ofta ut sin säng så att han själv fick sova på golvet. År 1883, då han åter var i Holland, tog han sig an en prostituerad flicka, som blivit sjuk och tog i sitt hem upp henne och ett av hennes barn, under det hon själv var i grossess, skötte henne, betalade medicin och läkarvård för henne och ville gifta sig med henne. Därav blev dock intet–flickan var opålitlig och ombytlig.

Vincents yngre bror Theo, som hade anställning i Paris, avstod så mycket han kunde av sin lilla lön för att möjliggöra att Vincent ägnade sig åt att studera konst. Längre fram bosatte sig de båda bröderna tillsammans i en ateljévåning i Paris, och Vincent målade. Men inte i den då moderna impressionistiska stilen. Han tog emot starka intryck av Cezanne och Gauguin och utformade sin egen stil, som dock aldrig hann vinna uppskattning under hans livstid.

Efterhand framträdde mer och mer hos van Gogh drag av den själssjukdom, som indirekt skulle komma att bli orsak till hans för tidiga död. Under sin sjuka period arbetade han ofta frenetiskt, och många av hans mest berömda konstverk härrör från denna tid.

Med en lånad revolver försökte han ge sig ett dödande skott. Men han sköt fel. När hans bror Theo kom till honom, sade han: "Jag har misslyckats igen." Två dagar senare var han död.

 

(Sven Danell: SAGT INFÖR DÖDEN - KONSTNÄRER, SIARE OCH SKALDER)

 

 
< Föregående   Nästa >