Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Palmsöndagen Årg 2 - Palmsöndagen

  

Gammaltestamentlig text: Sakarja 2:10-13

Gud vill något nytt med sitt folk. De uppmanas att bli stilla och ha förväntningar på vad han skall göra. Byt ut namnen Sion och Jerusalem mot din församling och din ort. Vilka framtidsvisioner får du då? Något kommer att hända snart. Var stilla inför Herren, allt levande. Han bryter upp från sin heliga boning.

Episteltext: Fil 1:5-11

Här har vi en av de finaste Kristushymnerna som någonsin skrivits. Jesus vrider rätt vad Adam vred snett. Adam klättrade uppåt på stora bokstaven A. Han ville förverkliga sig själv. Bli något. När han stod på toppen kunde han inte se uppåt mot Gud, för då tappade han balansen. I stället tittade han nedåt. Och där nere fanns vi. När han tittade nedåt och började förakta oss tappade han också balansen. Den som upphöjer sig skall bli förödmjukad. Jesus ritar med sitt liv stora bokstaven V, victory,  segertecknet.  Han som var hos Gud stiger ned till oss, ända ned till korset. Men Gud upphöjer honom. Omkring Adam finns ingen lovsång. Den skrytmånsen tråkar ut oss. Omkring Jesus brister lovsången ut. Alla knän böjs och alla tungor sjunger om att Jesus är Herren. Du som är så begåvad bör kanske kunna lära dig denna lovsång utantill. Den lovsången är bra att ha med sig som motvikt mot alla dina sucksånger! Svenska psalmen 38 tolkar denna text bra. Sjung den!


Evangelium: Johannes 12:1-16

Stanna till vid dessa nio  ”tänkatillstationer”.

1. Man ställer till med fest i Betania. Vers 1-2a

Vilka dessa MAN är sägs inte. De är anonyma. De själva står inte i centrum och låter sig inte beundras. Den viktigaste personen här är Jesus.

Tänk till: Vem får stå i centrum när du gör något?

2. Marta vers 2b

Hon passade upp.  Hon ser till att de andra får det bra. Kanske hon gör det därför att hon själv fått möta Jesus och därför ville att andra skulle få möta honom..

Tänk till: Vad får Jesu kärlek driva dig till?

3. Lasaros. Vers 2 c

Han var en av dem som låg till bords med Jesus. Detta är mycket märkligt. I föregående kapitel berättas det om att han dött. Men Jesus kom till graven. Han befallde människor att rulla undan den stora stenen som låg framför graven. Och han talade sedan till Lasaros i graven. Lasaros, kom ut! Och Lasaros, som dött kommer fram ur graven.  Han springer inte sedan omkring och talar om sina ”nära-döden-upplevelser”. Lasaros vill bara vara där Herren är. Ge honom sin närvaro.

Tänk till: Var vill du vara?

4. Maria,  vers 3

Hon gör något som får alla att häpna. Maria tog en hel flaska dyrbar äkta nardusbalsam och smorde Jesu fötter och torkade dem med sitt hår och huset fylldes av doften från denna balsam. Det blir en underbar väldoft i hela huset. Parfymen utgjordes av nardus, av roten på en växt som bara finns på Himalayas sluttning. Verklig lyxartikel. Och dyrbar. Hon tar hela flaskan.. Flaskan skulle säkert räcka hela livet.  Men i ett hängivet ögonblick göt Maria allt över Jesu fötter.

Tänk till: Vad vet du om kärlekens hängivenhet? Maria vill hjälpa oss stelfrusna, tillknäppta, ängsliga, försiktiga nordbor med att inte hålla inne med vår kärlek.

5. Negativa reaktioner, vers  4 – 6

blir det på Marias handling. Vilket slöseri! Judas Iskariot, som hade sinne för affärer, tycker att man hellre borde sälja flaskan och ge pengarna till Lutherhjälpen. Johannes, som berättar den här händelsen, avslöjar Judas. Han är inte ärlig.

Tänk till: Finns hyckleriet hos dig? Du säger men menar det inte. Du talar om de fattiga och nödlidande men i hjärtat frågar du inte ett dugg efter dem. Bara intresserad av att själv ha?...Andra kan ge, staten kan ge, Maria kan ge. Men själv har jag inte råd.

6. Jesu begravning  vers 7-8

Smörjandet var en hedersbevisning som kunde ske vid två tillfällen:
1. Vid begravningen då man ville hedra den döde.
2. Då konungen i Israel kröntes.

Maria hyllar Jesus som Israels konung. Jesus avvisar inte den bekännelsen, men han erinrar om att Messias måste lida och dö. Marias smörjelse blir en invigning till den sista kampen mot Livets fiende. 

Tänk till: När andra tänker illa om Maria vänder Jesus det till något positivt. Vad gör du med ”illatalade” människor omkring dig?

7. Ryktet sprider sig  vers 9-10

om vad det som hände i Betania. Man kommer dit för att Jesus är där. Men ännu mer för att se Lasaros som Jesus uppväckt från de döda. Nyfikenhet! Sensation! Rapport och Aktuellt är där. Intervju med Lasaros. Hur kändes det att va död? Göteborgsposten frågar:. Är det biskop Gärtner som varit framme en sista gång? Översteprästerna kommer från Jerusalem. De ser allvarligt på det inträffade. Bestämde sig för att döda Lasaros också. Jesus måste bort. Och Lasaros måste bort. Varför? Jo, därför att människor för Lasaros skull gick bort från dem och började springa efter Jesus.   Översteprästerna såg sin maktställning hotad.

Tänk till: Finns det här hos oss? Tro gärna på Jesus bara du inte tror för mycket...

8. Lovsång i Jerusalem  vers 12-15

I Jerusalem är det några andra som får en ny glans i ögonen när Jesus kommer. Jesus sätter sig upp på en åsna, rider in. Det är Livets Konung man hyllar. Man jublar och man ropar: Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels konung. Man kommer också ihåg vad man läst i bibeln hos Sakarja: Frukta inte, dotter Sion. Se din Konung kommer sittande på en ungåsna. 

Tänk till: Rädslor försvinner när Jesus kommer till oss. Frukta inte! var inte rädd! Var inte rädd för denna tidens herrar och maktmedia! För kompistrycket och för vad släkten ska säga. Jesus är din konung! Frukta inte! Var inte rädd! Lyssna in Sakarjas profetia. Frukta inte!

9. När Jesus blir förherrligad. Vers 16

Det står en rad till i slutet av texten. Lärjungarna förstod inte det här med en gång. Men då Jesus blivit förherrligad, då begrep de.

Tänk till: Vi hör, vi ser, vi anar. Men det känns så oklart och obegripligt ibland.
Begriper kanske inte att Jesus som dog för 2000 år sedan kan älska mig. Men när Jesus blir herre och vi börjar se upp till honom då vågar vi lägga ner våra liv för honom och tar emot hans liv, ja, då kan det bli en personlig erfarenhet som kommer till oss.

 Bengt Pleijel

 



Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg