Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Fiskafänge i repris PDF Skriv ut E-post

"Det här har jag varit med om en gång tidigare". Nog måste väl den tanken ha farit genom Petrus huvud den där morgonen vid Gennesarets sjö efter att han tagit initiativ till ett fiskafänge som visade sig bli misslyckat. Inte en enda firre i nätet, precis som en annan morgon några år tidigare. Och precis som då står det någon på stranden som ger den erfarne fiskaren ett råd som strider mot all beprövad erfarenhet: "Lägg ut näten igen trots att det är ljust." Och precis som då blir det en fullträff - överfulla fisknät, en rekordfångst.

Det första tillfället (Luk 5:1-11) blev inledningen till de mest omtumlande åren i Petrus liv när han fick följa Jesus som en lärjunge och utbilda sig till människofiskare. Tillfälle nummer två, det som Johannes berättar om i söndagens evangelietext, avslutar den epoken i Petrus liv och startar samtidigt en ny när han och hans medlärjungar utrustas för att sprida det kristna budskapet i världen.

Men även om han har varit med om samma sak tidigare reagerar Petrus som om det vore första gången. Han följer uppmaningen att kasta ut näten på nytt, trots att han vet att den normalt sett inte borde leda till framgång. När resultatet blir tydligt öppnas hans ögon för vem det är som står på stranden. Och när det står klart för honom reagerar han utan tvekan och med den impulsivitet som är hans kännetecken. Han kan inte vänta tills båten nått land utan kastar sig i vattnet för att snabbt komma nära Jesus.

Min bön inför påsktiden är att bli lite mer lik Petrus. Efter snart 13 år som kristen vill jag inte gå i fällan att tro att jag redan har läst allt, hört allt och tagit till mig allt utan ta in Guds ord som om det vore för första gången, med ett öppet sinne och stor nyfikenhet. Jag vill lära mig att våga lyda det Gud manar mig till även om det i världens ögon förefaller orimligt och vansinnigt. Jag vill att mina ögon ska öppnas mer och mer för vem Jesus är och vad han vill med mitt liv. Och jag vill våga släppa taget om konventioner och förutfattade meningar om hur man ska bete sig, med ett enda syfte -  att komma allt närmare Jesus.

Elisabeth Sandlund

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk