Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Markusevangeliets avslutning PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Tobias Bäckström   
2012-04-24

Fråga:

Som vi alla vet så är Markus berättelse om Jesus den allra äldsta av Bibelns fyra evangelier. Och som vi alla vet avslutas det sista kapitlet med:" Då lämnade de graven och sprang darrande och utom sig. Och de sade ingenting till någon, för de var rädda." Nu är min fråga: Varför detta plötsliga slut? Och varifrån kommer då den fortsättning som finns i de återstående 21 verserna av kapitel 16? Här finns bland annat i vers 18 talet om att kunna ta i ormar med sina händer och om att kunna dricka dödligt gift utan att bli skadad. Jag personligen har lite svårt att förstå det där, eftersom det strider mot naturens lagar.

Svar:

Din fråga är egentligen två. När det gäller Markus avslutning så är det riktigt att den slutar väldigt abrupt. Det sista kapitlet är förmodligen ett tillägg som bygger framförallt på Lukas. Vi kan bara spekulera varför slutet är så plötsligt. Kanske den slutet förstördes i ett tidigt skede när det bara fanns ett eller några få exemplar av evangeliet.

Verserna 17 och 18 handlar om att de troende ska göra under: driva ut demoner, bota sjuka, tala nya tungomål, dricka gift etc. Samma verk som Jesus gjorde ska alltså hans lärjungar fortsätta med. När Jesus botade sjuka och gjorde under så var det ingen engångshändels som skedde då, utan lärjungarna får i uppdrag att fortsätta att utföra de tecken påbörjade. Det är riktigt att det strider mot naturens lagar men Gud står över dessa lagar, ytterst är det han som är källan för alla under.

Senast uppdaterad ( 2012-04-26 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk