Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Protestantisk teologi PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Tobias Bäckström   
2012-12-05

Fråga:

Jag har några frågor om protestantismen. Jag tänker mest på Sverige men även på andra ställen med samma tro.

- Hur kan en protestant få kontakt med Gud? Gudstjänst?

- Tror man att Gud är en skäggig gubbe på ett moln i himlen eller att han typ finns överallt? Eller är det bara ens egna åsikt som bestämmer

- Vad tror man om livet efter döden? Himlen/ helvetet?

- Tror man att det finns tre ”personer” för fadern, sonen och den helige anden, eller är det som i ortodox tro att Gud är alla av dom?

- Tror man att Jesus hade den ”dubbla naturen” alltså 100% människa och 100% gudomlig? Sen undrar jag om det finns nåt mer viktigt att veta om protestantisk teologi?

Svar:

Tack för dina frågor om protestantismen. Själva termen protestant härstammar från 1529 då en grupp teologer och furstar vittnade för (pro testare) vad de ansåg vara den riktiga tolkningen av katolsk tro inför riksdagen i Speier. De ville alltså inte komma med en ny lära än mindre bilda en ny kyrka. Efterhand kom termen att gälla lutheraner och reformerta kyrkor.

Protestanternas ursprungliga avsikter var inte att protestera mot den romersk-katolska läran utan mot avarter mot den och av dina frågor så skiljer sig inte svaren från katolska eller ortodoxa kyrkor.

Kontakt med Gud (som givetvis inte är en gubbe på ett moln) får man genom bön och gudstjänst. Även protestantisk teologi talar om ett helvete, däremot inte om skärselden. Treenighetensläran skiljer sig inte heller : Gud är en men består av tre personer. Och Jesus är 100 % människa och 100 % Gud, precis som du skriver.

Idag är det framförallt frågan om påvens ställning som skiljer en protestant från en romerska katolik.

Tobias Bäckström

Senast uppdaterad ( 2012-12-07 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk