Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Vad säger Bibeln om helvetet? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Bette)

Du undrar över Bibelns olika beskrivningar av helvetet. Den frågan är både stor och svår, och låter sig knappast besvaras på några få rader.

Jesus talar många gånger om ett helvete. Vi vet däremot ingenting om vilka eller hur många som kommer dit. En gång när lärjungarna ville veta om det bara var få som blev frälsta svarade Jesus: "Kämpa ni för att komma in genom den trånga dörren!" (Lukas 13:23). Så när Jesus nämner helvetet så är det för att vi ska undvika det, inte för att vi ska fundera över vilka andra som kommer dit.

Jag kan bara kort nämna att de många utsagorna om helvetet är lite svåra att förena med tanken att "Gud vill att alla människor skall bli frälsta" (1.Tim.2:4). Kan Gud misslyckas med sin uttalade vilja? Det står också att Gud ska bli allt i alla (1.Kor.15:28), att alla knän ska böjas för Jesu namn (Fil.2:10) och att Gud vill försona allt med sig (1.Kor.15:28).

Nu säger jag inte att Bibeln talar emot sig själv, utan bara att den rymmer mer än vi riktigt kan fatta och ta till oss.

Jag kan tala om att jag just skrivit en bok om döden, som bland annat tar upp just dessa frågor mycket utförligare. Den finns på Cordia förlag.


Med hälsning i Herren

Extra läsning:
Döden & Livet - Vändpunkten


Reflexioner över frågan & svaret:

Varför ska vi vittna, om helvetet inte finns?
Signe

Du är inte nöjd med mitt tidigare svar om helvetet, så jag försöker utveckla det lite mer.

I din fråga räknar du upp många bibelställen om helvetet, och jag ger dig rätt: det står så, och det ska tas på allvar. Men lägg märke till att när Jesus talar om helvetet riktar han sig så gott som alltid tydligt till lärjungarna. Han försöker aldrig varna några andra än de troende för helve-tet. Därför ska vi inte fundera så mycket över vilka andra som kommer dit, utan ta till oss var-ningen och be att vi själva blir räddade. Jesus säger ju också att de som fått kunskap om det goda men ändå gör det onda, de ska straffas hårdare än de som inget vet (Lukas 12:47-48).

Jag säger inte att det inte finns något helvete, jag säger bara att vi ska vara försiktiga med att bedöma vilka som kan tänkas komma dit. Och i mitt förra svar nämnde jag några bibelställen som faktiskt antyder att ingen till sist kan finnas utanför Gud. Dessa bibelställen ska väl också tas på allvar? Och slutsatsen blir: låt oss inte vara för säkra – varken du eller jag.

Men om helvetet skulle bli glest befolkat, är vi lurade då? Har vi då vittnat och vunnit människor förgäves? Ingalunda. Livet är oändligt mycket rikare med Jesus än utan både här och i evigheten. Det är mycket jag inte vet, men det vet jag.

Med hälsning i Herren

Betyder det att jag som just gått igenom en livskris: utbrändhet, sömnmedel. alkohol, skilsmässa tillhör de som ska straffas hårdare ? Jag har ju kunskapen om det goda men har gjort mycket som är fel.
Diwra

Kära Diwra, du har sannerligen fått straff nog. Bibelns ärende är att tala om att det finns NÅD. Jesus har tagit straffet för våra synder, och då ska inte vi behöva göra det också. När vi har gjort det som är fel får vi be om förlåtelse. Gör det, och glöm helvetet!

Med hälsning i Herren


Senast uppdaterad ( 2007-01-10 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk