Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Hur kan Gud vara Jesus och Fadern samtidigt? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Tobias 'Bäckström   
2013-11-10
När vi bekänner vår kristna tro säger vi att Jesus sitter på Allsmäktig Gud faders högra sida. Egentligen inget större problem, om det inte vore för att kyrkan även lär ut att Gud är treenig. Och då uppstår frågan: Hur kan Gud vara både sig själv och sin egen son, sitta både i mitten och sitta till höger om sig själv? Visst har jag vissa likheter med min egen far; men för det så är vi ändå inte en och samma person, eftersom pappa fanns till långt innan mig. Och om jag hade ett barn, så skulle detta inte kunna vara jag; eftersom jag fanns till långt före detta. Och med tanke på att Jesus dyker upp i Bibeln långt efter det att Gud skapat Adam, så kan Jesus med mina ögon sett omöjligt vara den samme som sin far. Jesus deklarerar förresten klart i Johannes 10:30 att "Jag och Fadern är ett". Hade Jesus varit Gud Fader, då hade han i stället sagt att: Jag är Fadern.

Svar:

 Treenigheten är ett mysterium, det finns saker som vi människor inte kan förstå. Men det betyder inte att det inte skulle vara så ändå. Och på ett sätt är det ju självklart att vi inte helt och hållet kan förstå Gud. Hur skulle vi kunna göra det?

Treenigheten innebär att Gud är ett, med avseende på väsen. Gud är ett väsen, en varelse. Men han här tre med avseende på person: detta väsen består av tre personer: Fader, Son och Ande. Vi människor är ju vana vid att en person är förknippad med ett väsen och vi kan nog inte få in i skallen hur det fungerar.

Att Gud är treenig innebär att han relaterar till andra, han är inte ensam. Gud är också relation och därmed gemenskap och kärlek. Det är ju riktigt att Jesus inte säger "Jag är Fadern" för det är han inte. Han är Sonen, som också är Gud. Sonen blev människa i Jesus Kristus, och som människa så kom han till efter Adam. Men som Son så har han funnits före världen blev till.

 

Att Jesus sitter på Faderns sida är en bild av att han nu har makten. (Den högra sidan är den starkaste.)

Vi behöver bilder för att kunna få en aning om vem Gud är, men helt kommer vi aldrig kunna förstå. 

Senast uppdaterad ( 2013-12-03 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk