Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Sex före äktenskapet? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2014-02-16

Avhålla sig från sex?

Fråga: Jag är i ett förhållande sen några månader tillbaka och både jag och min partner ville från första början avhålla oss från sex, det visade sig dock vara väldigt svårt o vi har försökt läsa lite om detta i bibeln men inte hittat så många ställen att läsa på. Så därför skulle jag uppskatta om ni kunde skriva lite bibelställen där de går att läsa om sex och otukt, så vi kan bilda vår egen uppfattning om sex innan äktenskapet.

Svar: Sex utanför äktenskapet är vad Bibeln kallar otukt. Om detta finns det många bibelställen, t ex Gal 5:19, Ef 5:3, Kol 3:5. I Matt 5:28 säger Jesus att det är äktenskapsbrott till och med att se på en annan med begär.

Lite mer utförligt talar Paulus om saken i 1 Thess 4:4ff: ”Detta är Guds: vilja att ni skall bli heliga. Ni skall avhålla er från all otukt. Var och en skall lära sig att hålla sin kropp i helgd och ära, inte utlämna den åt lidelser och begär som hedningarna, som inte känner Gud. Ingen får kränka eller utnyttja sin broder (eller syster) i det som det här gäller (dvs på det sexuella området).”

Fundera över vad det betyder att vara helig till kropp och själ.

Det är så lätt att påverkas av omgivningen i ett sekulärt samhälle där man kan ha samlag till höger och vänster ”för vänskaps skull”. Men vi ska inte leva ”som hedningarna, som inte känner Gud”. Vi har ju fått lära oss att vår kropp är ”ett tempel för den heliga Anden” (1 Kor 6:19). Läs också gärna 1 Kor 7 som i sin helhet tar upp frågor om äktenskap. Där finns också förslag om hur den bör göra ”som ansätts av driften och inte har något val” (v 36).

Sedan finns det en gradskillnad: sex före äktenskapet är en mindre synd än att vara otrogen under ett äktenskap. I synnerhet om man har givit varandra ett löfte med sikte på framtida äktenskap. 

Med hälsning i Herren

Staffan Ljungman 

Senast uppdaterad ( 2014-02-19 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk