Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
12/8 Måndag - Brevet till Smyrna – lidande (Stott) PDF Skriv ut E-post

Var inte rädd för vad du skall få utstå...ni skall få lida...
Uppenbarelseboken 2:10


Om det första kännetecknet på mönsterförsamlingen är kärlek, så är det andra lidande. Villighet att lida för Kristus visar på äktheten i vår kärlek till honom.

Staden Smyrna (dagens Izmir) ligger cirka 56 kilometer utmed kusten från Efesos. Det var nästa ställe brevbäraren stannade till vid på sin rundtur till de sju församlingarna. Staden var känd för sin skönhet och sin rivalitet med Efesos.

Smyrnaförsamlingen var en lidande församling. Jesus försäkrar dem att han känner till deras svårigheter, deras fattigdom och motståndarnas lögner. Troligen hade deras lidande med kejsarkulten att göra. Smyrna kunde nämligen skryta om sitt tempel till kejsar Tiberius ära. Då och då förväntades invånarna lägga rökelse på elden som brann framför kejsarens byst och samtidigt bekänna kejsaren som alltings Herre. Men hur skulle de kristna kunna kalla kejsaren herre över allt när de hade bekänt Jesus som Herre?

Detta var dilemmat som den vördnadsvärde Polykarpos, Smyrnas biskop, ställdes inför år 156 e. Kr. I den fullpackade amfiteatern befallde prokonsuln honom att svära vid kejsaren och smäda Kristus. Men Polykarpos vägrade och sa: ”I åttiosex år har jag tjänat honom, och han har aldrig gjort mig något ont. Hur ska jag kunna smäda min Konung som frälste mig?” Prokonsuln framhärdade och varnade honom att han skulle dö för svärdet eller vilda djur eller eld om han inte ändrade sig. Men Polykarpos stod fast. Elden tändes, och den helgonlike biskopen tackade Gud för att han ansåg honom värdig att dela Kristi lidandes bägare och få bli räknad bland
martyrerna.

Redan ett halvt årtionde dessförinnan hade Kristus varnat Smyrnaförsamlingen att de skulle få utstå fängelsestraff och till och med döden. ”Var trogen intill döden”, skrev han till dem, ”så skall jag ge dig livets segerkrans” (Upp 2:10).


Läs vidare: Upp 2:8-11

 

 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING  

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk