Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
13/8 Tisdag Brevet till Pergamon – sanning (Stott) PDF Skriv ut E-post

Ändå håller du fast vid mitt namn och har inte förnekat din tro på mig.
Uppenbarelseboken 2:13


Församlingen i Pergamon var hängiven sanningen. Detta faktum är desto märkligare med tanke på deras religiösa och kulturella omgivning. Två gånger skriver Jesus att han vet var de bor, nämligen ”där Satan har sin tron” och ”där Satan bor” (Upp 2:13). Det är osäkert vad Jesus menar med dessa uttryck, men rent allmänt syftar han på det icke-kristna samhälle de var omgivna av. I synnerhet kanske han menade den hedniska avgudadyrkan eller kejsarkulten.

Pergamon har beskrivits som ett starkt avgudacentrum. Där hade rests många tempel och altaren. Nära toppen av Pergamons akropol fanns ett gigantiskt altare åt Zeus, och Pergamon var också känt som högkvarter för dyrkan av Askleipios, läkekonstens gud.

Somliga forskare anser det dock troligare att uttrycket Satans tron hade med kejsarkulten att göra. År 29 f. Kr. hade Pergamons invånare erhållit tillstånd att bygga ett tempel åt Augustus. Det var det första provinsiella tempel som restes för att hedra en levande kejsare, och somliga tror att kejsarkulten hade sitt centrum just i Pergamon.

Trots detta sataniska inflytande hade församlingen i Pergamon inte gett upp. Tvärtom kunde Jesus framföra sina gratulationer: ”Ändå håller du fast vid mitt namn och har inte förnekat din tro på mig, inte ens i de dagar då Antipas, mitt trogna vittne, dödades hos er där Satan bor” (Upp 2:13). Det är gripande att se hur Jesus gav honom titeln ”trogna vittne”, vilken tidigare hade getts åt honom själv (Upp 1:5).
Men Jesus hade något att förebrå dem. Det var att, även om Pergamonförsamlingen i stort varit trogen honom, så tillät den närvaron av ett antal otrogna som höll sig till ”Bileams lära” och ”nikolaiternas lära” (Upp 2:14-15) – läror som tycks ha präglats av både avgudadyrkan och omoral.


Läs vidare: Uppenbarelseboken 2:12-17

 

 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING  

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk