Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
14/8 Onsdag - Brevet till Thyatira - helighet (Stott) PDF Skriv ut E-post

Dina senaste gärningar är fler än de första.
Uppenbarelseboken 2:19


Om Thyatira var känt för något i antikens värld så var det dess kommersiella prägel snarare än dess politiska. Staden var ett välmående handelscentrum. Arkeologer har funnit inskriptioner som avslöjar att Thyatira hyste ett stort antal yrkesgillen. Där fanns exempelvis sammanslutningar för bagare och bronshantverkare, för klädtillverkare och stenläggare, för vävare, bleckslagare, färgare och krukmakare. Detta är särskilt intressant för oss, eftersom det var från Thyatira som Lydia, en av Filippos kända proselyter, hade kommit. Hon handlade med tyg färgat i Thyatiras purpurbad, och Lukas skriver att hon ”handlade med purpurtyger”. (Apg 16:14). Det är inte omöjligt att Lydia, ”nyfödd” som hon var i Kristus, hade fått vara ett redskap för att grunda den kristna församlingen i Thyatira när hon återvände dit.

I sitt brev till Thyatira betonar Jesus helighet som nästa kännetecken på mönsterförsamlingen. Han inleder sitt brev med det varmaste beröm, för han känner deras kärlek och tro och trofasta tjänande. Lägg också märke till att, medan Efesos hade svalnat från att ha varit brinnande i sin kärlek, gjorde Thyatira mer nu än i början.

Men tyvärr var detta inte hela sanningen om församlingen. I denna fagra trädgård växte giftigt ogräs. Med undantag av Thyatiras goda egenskaper hade hon gjort sig skyldig till moralisk kompromiss. Församlingen hade tillåtit en ondskefull, självutnämnd profetissa att härja bland dem. Symboliskt var hon uppkallad efter kung Achavs onda drottning och ledde vissa av Thyatiras församlingsmedlemmar på avvägar genom att intala dem att den kristna friheten gav legitimitet åt ett omoraliskt leverne.

Jesus hade kallat henne att omvända sig, men hon hade vägrat. Därför skulle hans dom obönhörligt falla över henne och även över hennes anhängare om de inte vände om från hennes gärningar.

Helighet genom självbehärskning och Kristus-likhet är ett annat kännetecken på mönsterförsamlingen. Tolerans är inget positivt om det är ondskan som tolereras. Gud säger fortfarande till sitt folk: ”Ni skall vara heliga, ty jag är helig” (1 Pet 1:16; se 3 Mos 19:2).


Läs vidare: Upp 2:18-29

 

 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING  

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk