Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
15/8 Torsdag - Brevet till Sardes – uppriktighet (Stott) PDF Skriv ut E-post

Jag känner dina gärningar, det heter om dig att du lever, men du är död.
Uppenbarelseboken 3:1


Brevet som den uppståndne Jesus dikterade för Johannes för att vidarebefordras till församlingen i Sardes är det enda som inte innehåller något beröm överhuvudtaget. Dess kritik är i stort sett entydig. Med bara några få ord avslöjas dess andligt konkursmässiga tillstånd. ”Det heter om dig att du lever, men du är död.” Församlingen i Sardes hade gjort sig ett namn. Den var välkänd bland provinsens övriga sex församlingar för sin vitalitet. Ingen falsk lära hade fått slå rot hos dem. Vi hör varken om Bileam, nikolaiter eller ”Isebelar”.

Men skenet kan bedra (och gör det ofta), och vad gällde denna präktiga församling var den en andlig gravplats. Den hade rykte om sig att vara vital men levde inte alls upp till namnet. När Kristus såg på dem innanför fasaden sa han: ”Jag har funnit att dina gärningar inte håller måttet inför min Gud” (Upp 3:2). Ryktet som Sardes hade skaffat sig var ett rykte bland människor men inte inför Gud. Denna åtskillnad mellan rykte och verklighet, mellan vad människor ser och vad Gud ser, är av största vikt överallt, i alla sammanhang. ”Herren ser med andra ögon än människor: människor ser till det yttre, men Herren ser till hjärtat” (1 Sam 16:7).

Fixeringen vid det yttre och vid rykten leder oundvikligen till hyckleri, något som Jesus hatade. Ursprungligen var hupõkrites en skådespelare som spelar en roll på scenen. Men ordet kom att tillämpas på varje bedragare eller hycklare som förställde sig och gick in i en roll. Hyckleri kan genomsyra en församling och då i synnerhet dess gudstjänstliv. Det spelar ingen roll om gudstjänsten är liturgisk eller icke-liturgisk, om den präglas av katolsk eller protestantisk stramhet; samma skentillvaro kan prägla den. Hyckleri är att låtsas, medan en äkta, levande församling kännetecknas av uppriktighet.


Läs vidare: Upp 3:1-6

 

 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING  

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk