Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
13/9 Måndag - Samarbeta med Gud (Stott) PDF Skriv ut E-post

Herren Gud tog människan och satte henne i
Edens trädgård att bruka och vårda den.

1 Moseboken 2:15


Jag känner mig måndagsdeppig”, säger vi ibland lite vemodigt. Det är en vanlig erfarenhet bland människor. Men efter att ha fått njuta av söndagens vila och umgänge med Gud i gudstjänsten borde vi vara ivriga inför den nya arbetsveckan. Vi borde utbrista med Mark Greene i hans berömda bok: Thank God It’s Monday!

Vad vi behöver är en genuint kristen arbetsfilosofi. Alltför många kristna ser sitt arbete som enbart en plågsam nödvändighet och inkomstkälla. Jag menar att vi borde föreställa oss Adam (uppenbarligen en förhistorisk bonde), som att han går till sitt arbete varje dag fylld av energi och entusiasm. För Gud satte människan han skapat i den trädgård han planterat för att ”bruka och vårda den” (1 Mos 2:15). Gud ödmjukade sig alltså genom att göra sig beroende av Adams samarbete. Han hade naturligtvis kunnat sköta hela ruljansen själv. Det var ju trots allt han som planterat trädgården, så han hade säkert klarat av att ta hand om den på egen hand! Men han valde alltså att inte göra det.

Jag gillar historien om cockney-trädgårdsmästaren som stolt visade en präst sina fantastiska rabatter, som stod i full blom. Prästen prisade hela tiden Gud ända tills trädgårdsmästaren hade fått nog av bristen på erkännande för sin insats. ”Du skulle ha sett den häringa trägår’n förut”, klagade han, ”när Gud hade den för sej själv!” Hans teologi var helt riktig. Utan människans arbete skulle trädgården ha varit rena vildmarken.

Det finns alltså en viktig skillnad mellan natur och kultur. Naturen är allt som Gud ger oss, medan kulturen är vad vi gör med det (jordbruk, trädgårdsodling etc.) Naturen utgör råmaterialet; kulturen bereder produkter för marknaden. Naturen är Guds skapelse; kulturen är människans bearbetning av den. Gud inbjuder oss att arbeta tillsammans med honom, och när vi betraktar vårt arbete som ett samarbete med Gud blir det ett privilegium.


Läs vidare: 1 Mos 2:7-9, 1 Mos 2:15

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk