Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
7/10 Måndag - Isaks födelse (Stott) PDF Skriv ut E-post

Herren [gjorde med Sara] så som han hade sagt. Hon blev
havande och födde en son åt Abraham på hans ålderdom.

1 Moseboken 21:1–2


Vid den tid då löftet om ättlingar gavs till Abraham var han och hans hustru Sara barnlösa, uppenbarligen ofruktsamma. Guds löfte tänjde på så vis deras tro till bristningsgränsen. Varifrån skulle de få en ström av ättlingar när de inte kunde få ens en enda?

En gång klagade Abraham över att hans tjänare Elieser från Damaskus skulle ärva allt, eftersom han själv såg ut att förbli barnlös. Men Herren försäkrade honom om att hans arvinge skulle bli hans egen son, en av hans eget blod (1 Mos 15:1-4). Och Abraham trodde Herren.

En tid därefter fick Sara den ljusa idén att ge sin egyptiska slavflicka som älskarinna åt Abraham. ”Kanske jag kan skapa en familj av henne”, sa hon. Abraham samtyckte, och Hagar födde sonen Ishmael. Men Sara blev svartsjuk, och det var uppenbart att Ishmael inte var det utlovade barnet (1 Mos 16:1-6).

Under tiden, långt ifrån att svika sina löften, bekräftade Gud dem; han ändrade till och med huvudaktörernas namn och kallade Abraham ”en fader till många folk” och Sara ”moder till många folk” (1 Mos 17:5, 1 Mos 17:15-16). Som för att understryka detta fick Abraham besök i sitt tält av tre män (som gemensamt identifierar sig som ”Herren”). Herren lovade honom att om ungefär ett år skulle Sara ha en son. Sara, som stod och tjuvlyssnade i tältöppningen, skrattade för sig själv åt blotta tanken på att hon och Abraham skulle få en son vid deras höga ålder. Inte undra på att Herren frågade Sara: ”Finns det någonting som är omöjligt för Herren!” (1 Mos 18:14). Tillplattad ljög Sara och försäkrade att hon inte hade skrattat fastän hon hade det.

Gud var nådig mot Sara och uppfyllde sitt löfte. Hon blev havande och födde en son åt Abraham. Abraham gav pojken namnet Isak (”skratt”), eftersom ”det skeptiska skrattet” hade ersatts av glada skratt och fest (1 Mos 21:1-3, 1 Mos 21:6).


Läs vidare: 1 Mos 18:1-15

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk