Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
13/10 Onsdag - Den första påsken (Stott) PDF Skriv ut E-post

Herren skall gå fram genom landet och hemsöka egypterna.
Men när han ser blodet på tvärbjälken och de båda
dörrposterna skall han gå förbi dörren.

2 Moseboken 12:23


Gud gav tydliga anvisningar angående den tionde och sista plågan. Omkring midnatt skulle han dra fram över landet för att döma, och allt förstfött oavsett samhällsklass skulle dö.

Men israeliterna skulle bli skonade om de dödade ett felfritt, årsgammalt lamm, ett per hushåll, och strök lite av dess blod på tvärbjälken och dörrposterna till sina ytterdörrar. De måste stanna inomhus, för den natten skulle Gud dra fram över Egypten, och överallt där han såg blodet på dörrposten skulle han gå förbi det huset och skona det. Denna påskhögtid skulle vara den första i israeliternas kalenderår och firas årligen.

För kristna är Jesus Kristus ”Guds lamm”, om vilken vi förkunnar att ”vårt påsklamm, Kristus, är slaktat. Låt oss därför fira högtid” (1 Kor 5:7-8). Vi kan lära oss flera saker av påskberättelsen. För det första att Domaren och Frälsaren är en och samma person. Den Gud som gick fram genom Egypten för att döma allt förstfött gick också förbi israeliternas hem och skonade dem. Vi får aldrig framställa Fadern som Domaren och Sonen som Frälsaren. Det är en och samme Gud som genom Jesus Kristus räddar oss från sin egen dom.

För det andra blev (och är) frälsningen möjlig endast genom ett ersättningsoffer. De enda förstfödda pojkar som skonades var de i vars hushåll ett förstfött lamm hade dött istället.

För det tredje måste lammets blod strykas ut på dörrposten efter att det utgjutits. Guds hjälp måste tillämpas personligen. Gud måste se blodet innan han kunde skona familjen.

För det fjärde blev varje familj som skonades av Gud köpt åt honom. Hela deras liv tillhörde nu honom. Detsamma gäller oss. Och helgelse leder till högtid. Livet för Guds återlösta folk är en ständig fest, rituellt uttryckt i nattvarden, som är vår kristna tacksägelsehögtid.


Läs vidare: Upp 5:6-14

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk