Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
14/10 Torsdag - Uttåget ur Egypten (Stott) PDF Skriv ut E-post

Då Israels folk såg vilket storverk Herren hade utfört mot egypterna
fruktade de Herren och litade på honom och på hans tjänare Mose.

2 Moseboken 14:31


Efter det att israeliterna hade sluppit ut, ångrade sig farao och hans hovmän. ”Vad är det vi har gjort?!” frågade de sig när de insåg att de hade gått miste om israeliternas ovärderliga slavarbete. Farao mobiliserade sin armé, och så satte de av i högsta fart efter flyktingarna. Instängda mellan öknen, havet och bergen såg israeliterna egypterna närma sig och blev fullständigt skräckslagna. ”Fanns det inga gravar i Egypten, så att du måste ta oss hit för att dö i öknen?” skrek de åt Mose (2 Mos 14:11). Men Mose svarade, fylld av förtröstan på Herren: ”Herren skall strida för er, och ni skall hålla er stilla” (2 Mos 14:14, Fb).

Israels verkliga räddning undan den egyptiska arméns förföljelse beskrivs mycket levande och detaljerat. Två gånger, på Guds befallning, höjde Mose staven och sträckte ut sin hand över vattnet. Första gången var det natt, havet drevs åt sidan av en stark östanvind och israeliterna kunde gå torrskodda igenom, till egypternas stora förvirring. Andra gången var det gryning, vattnet forsade tillbaka på sin plats och egypterna drunknade, medan israeliterna stod räddade på motsatta stranden.

Israel glömde aldrig uttåget. Det var ett bevis på Herrens makt och barmhärtighet att han räddade dem ur deras fienders hand och tog dem till sitt folk. Mose sjöng om detta, och det gjorde även hans syster Mirjam, med tamburiner och dans. Ja, sången kom att bli ett huvudtema i Israels gudstjänstliv:

Jag vill lovsjunga Herren,
ty högt är han upphöjd.
Häst och ryttare
störtade han i havet.
Herren är min starkhet
och min lovsång.
2 Mos 15:1-2, Fb

   

Vi har inga svårigheter att översätta detta till vårt kristna språk, för vi firar en ännu större seger (genom Jesus Kristus) och en ännu större räddning (från synden och döden).


Läs vidare: Ps 106:7-12; Ps 106:114

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk