Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
16/10 Fredag - Välsignelserna på Sinai berg (Stott) PDF Skriv ut E-post

Hela jorden är min, och ni skall vara ett rike
av präster och ett heligt folk.

2 Moseboken 19:5


Det tog israeliterna cirka tre månader att komma fram till Sinai berg inför mötet med Jahve som han gett Mose befallning om. När de väl slagit läger vid bergets fot stannade de där i omkring ett år. Och här skänkte Gud sitt återlösta folk tre dyrbara gåvor: ett förnyat förbund, en morallag och ett offersystem till syndernas förlåtelse.

Förnyelsen av förbundet kom först. Om och om igen i skildringen av patriarkernas liv presenterade Gud sig själv som den som hade ingått ett förbund med Abraham och förnyat det med Isak och Jakob. Och uttåget blev möjligt just därför att Gud kom ihåg sitt förbund. Men nu, med uttåget bakom sig och Löfteslandet framför sig, var det dags för dem att bekräfta eller förnya förbundet. Därför sa Gud åt Mose att han skulle säga till Israel: ”Ni har sett vad jag gjorde med egypterna och hur jag har burit er på örnvingar och fört er hit till mig. Om ni nu lyssnar till mig och håller mitt förbund skall ni vara min dyrbara egendom” (2 Mos 19:4-5).

För det andra gav Gud Israel en morallag som, ifall Israel följde den, skulle bli Israels bidrag till förbundet. Kärnan utgjordes av de tio budorden, vilka utvecklades och kompletterades med ytterligare bud och förordningar. Dessa ska vi titta närmare på nästa vecka. För det tredje beredde Gud en generös lösning på varje överträdelse av hans lag, däribland byggandet av tabernaklet, offersystemet samt inrättandet av ett prästerskap som skulle administrera det hela.

Det viktigaste med dessa arrangemang utgjorde en djup paradox. Å ena sidan sa Gud att han skulle bo mitt ibland dem (2 Mos 25:8). Å andra sidan fick ingen människa lov att träda innanför förhänget, in i tabernaklets allra heligaste – ingen utom översteprästen på försoningsdagen, och då med offerblodet. Förhänget (eller förlåten, som den också kallas), representerade sålunda Guds otillgänglighet för syndaren. Denna paradoxala kombination av tillgänglighet och otillgänglighet undanröjdes av Kristus när templets förhänge brast uppifrån och ner. Nu får vi alla komma nära Gud genom Kristus.


Läs vidare: Heb 10:19-25

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk