Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Uppenbarad - för oss? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Kess Söderström   
Mark 9:1-13
 
Biskop Bo Giertz skriver i boken Stengrunden, som också finns som Verbumvideo, en underbar berättelse om nyvigde adjunkten  Henrik Savonius, som skulle premiärpredika över dagens ämne. Efter en svår sjukkommunion.
Det finns omätliga djup i dagens märkliga evangelum om hur Jesus och hans ledartrio Petrus, Jakob och Johannes vandrade upp på berget Hermons topp för att få vara ensamma.
 
Minst lika svårvandrat som den skidåkarna hade upp till Åreskutans topp för att åka storslalom och störtlopp i februari 2007. Den vandringen tog 7 timmar om jag minns rätt. 
 
Hermon är Syriens högsta berg, 2.700 m, med toppen ovan molnen och med ständig snö. Berättar Bo Giertz i sina förklaringar till Giertz` NT-översättning.
 
Kristi Förklaring finns som altartriptyk i Varbergs distriktskyrka, Apelvikshöjd. Konstnären Erland Forsberg låter Jesus visa sig med Mose och Elia som samalspartner medan lärjungarna förskräckta faller till marken. Så förskräckta att Petrus tappar vänstersandalen i språnget. Välkomna hit och se den. Men kom i tid, det brukar vara trångt.
 
Men Jesus finns inte enbart på förklaringsberget eller på vackra altartavlor. Där vill vi gärna ha honom. En vacker bild på betryggande avstånd. Han finns i var och en av oss. Möt honom i kyrkan, vid nattvardsbordet, och i din enskilda andakt. Jag har vid min sovplats en liten ikon, 6 gånger 9 cm. Länge hälsade jag "Gomorron Jesus. Vad skall vi göra idag,?"  Men rättade mig: "Vad vill du göra med mej idag?" 
 
Har du svårt med kyrkan, vilket jag hade i många år, så kom ändå. Det är inte prästen som bjuder till bords utan Jesus Kristus vår Herre och Frälsare.
 
Herre. Och Frälsare.
BÖN: Kom Herre Jesus!
BÖNESVAR: Ja, jag kommer snart!
Upp 22:20,21: Bibelns två sista verser.
 
Kess Söderström
Varberg
Senast uppdaterad ( 2007-07-20 )
 
< Föregående

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk