Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Tionde söndagen efter Trefaldighet - Nådens gåvor PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2007-08-04

GT- Andra Moseboken 19:3-8 

På Sinai berg samlar Gud sitt folk. Han har räddat dem ur Egypten. Hen har burit dem på örnvingar och dragit dem in i sin kärlek. Han utväljer detta folk – inte framför alla andra, som vår bibel säger, utan ”bland alla andra folk” (Se Göran Larsson ”Uppbrottet” sid 161) ”Det var inte för att ni är ett större folk som Herren fäste sig vid eder och utvalde er – ni är ju det minsta av alla. Men Herren älskade er -  (5 Mos 7:7) Hela jorden är min, säger Herren. Och detta folk som han utväljer får en uppgift gentemot andra folk Genom detta folk vill han välsigna alla andra. (1 Mos 12: 3 och 22:18). De utväljes att lida fram Guds kärlek i världen.. Så länge detta folk lyssnar till mig håller mitt förbund. får de vara hans dyrbara egendom.  

Epistel: Romarbrevet 12:3-8    I episteltexten ser vi hur Herren samlar sitt folk. Där formas vi till att bli, fastän många en enda kropp i Kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra. Där utrustar han oss,att med de gåvor vi får, att tjäna varandra och andra. Se vidare vandring 57 i Nyfikenhetsskolan. Den vandringen handlar om nådegåvorna. I avsnitt 2. Faderns gåvor, får du en utläggning av dagens epistel. 

Evangelium: Matteus 18:18-22  I evangeliet samlar Jesus sitt folk runt omkring sig. Genom honom får uppgiften att förkunna frihet för de fångna (Jfr Luk 4.18). De får lösa dem som är bundna. De får i Jesu namn binda de makter som förstör och förvränger Livet för människorna. De får öppna fönstren mot himlen så att förlåtelsens livsluft får blåsa igenom allt kvalm och all instängdhet bland oss De får de starkaste löften om bönhörelse. Villkoret är att man är två eller tre som kommer överens om att be om något och att de är samlade i Jesu namn. Det kan väl vara värt att pröva den metoden.    Det som hindrar bönhörelsen är oförlåten synd.  Gå därför själv till korset med de synder du vet om och förlåt andra som gjort dig illa. Gör det inte bara en gång utan  sju gånger och sjuttiosju gånger och fyrahundranittio gånger. Håll på!Se vidare vandring 58 i Nyfikenhetsskolan. Den vandringen handlar om förlåtelsen, om hur vi både kan ta emot förlåtelse och ge förlåtelse.

 

Bengt Pleijel 

 

Senast uppdaterad ( 2007-08-08 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk