Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
2/12 Måndag - Ett trolöst folk (Stott) PDF Skriv ut E-post

Varför vänder de [Jerusalems folk] sig ständigt bort?
Jeremia 8:5, Fb


Jeremia inleder sin profettjänst med en vädjan till omvändelse. Även om hans budskap riktar sig främst mot Juda, inbegriper han även ”Israel, den bortvända” (Jer 3:6, hebr.) och ”hennes syster Juda, den trolösa” (Jer 3:7). Den gode kung Josias reform mötte visserligen en del gensvar, men det var ett i det stora hela ytligt sådant. Och Gud klagar: ”Juda [vände inte tillbaka] till mig på allvar utan låtsades bara” (Jer 3:10). Folket fortsatte att framhärda i sin synd. De dyrkade främmande gudar på offerhöjderna. De bröt mot de tio budorden. De försummade att ta hand om änkan, den faderlöse och främlingen. De ägnade sig till och med åt något så fasansfullt som barnoffer. Men trots att Jeremia påpekade dessa synder för dem vägrade de att omvända sig.

Nu tar profeten till den ena metaforen efter den andra i sitt försök att nå Judas samvete. När någon faller, frågar han, reser han sig inte igen då? Om någon tar fel väg, vänder han då inte om och går tillbaka till den punkt där han gick vilse? Varför går då Guds folk bort från honom i ständig avfällighet? De vägrar att vända tillbaka likt en häst som kastar sig in i striden (Jer 8:4-6).

Mest talande av alla profetens metaforer är hur flyttfåglarna beter sig. ”Till och med storken under himlen vet sin bestämda tid, turturduvan och svalan vet när de skall återvända. Men mitt folk känner inte till vad Herren kräver” (Jer 8:7, Fb och Bibel 2000).

Det heliga landet utgör en korridor för flyttfåglar. Jeremia hade uppenbarligen lagt märke till att många fåglar flög söderut över Mellanöstern för att övervintra i Afrikas varmare klimat men återvände ofelbart om våren. Guds folk däremot hade gett sig av utan att återvända. Vita storkar är ett utmärkt exempel på detta. Man beräknar att närmare en halv miljon av dem utnyttjar denna flyttmöjlighet. Jeremias omnämnande om flyttfåglarnas vanor på 600-talet f. Kr. är kanske det första i världslitteraturen.

Åh, om vi hade en lika stark instinkt att återvända till Gud som storkarna har att återvända till sina häckningsplatser om våren!


Läs vidare: Jer 8:4-7 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk