Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
3/12 Tisdag - Upproriska hjärtan (Stott) PDF Skriv ut E-post

Men de ville inte lyssna, inte höra på mig.
Era fäder lydde sina onda och hårda hjärtan.

Jeremia 7:24


Ett av särdragen i Jeremias undervisning är att han diagnosticerade Israels ovilja att omvända sig som en djupgående hjärtsjukdom. ”Men detta folk har ett motsträvigt och upproriskt hjärta”, säger Gud (Jer 5:23). Och ”alla är de förhärdade upprorsmakare” (Jer 6:28). Faktum är att hela deras dåliga uppförande berodde på, säger Jeremia minst sju gånger, på ”onda och hårda hjärtan” (Jer 7:24).

Och eftersom hjärtat är själva problemet betonade Jeremia att det inte finns något mänskligt botemedel. Om Juda folk så skrubbade sig med lut och slösade med såpan skulle syndfläckarna ändå inte gå bort (Jer 2:22). Bara om etiopiern kan ändra sin hudfärg och leoparden sina fläckar skulle Juda kunna göra det goda. De har ”vant [sig] vid att göra det onda” (Jer 13:23). Och vidare: eftersom Judas synd är upptecknad med järnskrift och ristad med diamantspets kan den inte suddas ut (Jer 17:1). Ja, hjärtat är bedrägligast av allt och oförbätterligt (Jer 17:9). Alla fyra illustrationerna pekar på det faktum att människans synd inte kan botas med mänskliga medel. Det är som en fläck som inte går att ta bort, som hudpigment som inte kan förändras, som en inskription som inte kan suddas ut och som en obotlig sjukdom. Bara Gud kan förändra oss.

Det är sant att Jeremia ropar: ”Gör ditt hjärta rent från ondska, Jerusalem” (Jer 4:14), men han vet att de inte förmår göra det. Därför ser han fram emot den dag då Gud ska sluta ett nytt förbund med dem, vilket inkluderar hans löfte att skriva sin lag i deras hjärtan (Jer 31:31-34) – ja, skänka dem ett nytt hjärta (Jer 32:39; jfr Hes 36:26). Detta löfte uppfylls på ett underbart sätt i dag närhelst en människa får erfara den nya födelsen.


Läs vidare: Joh 3:1-5 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk