Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Inloggning


Glömt ditt lösenord?
Inget konto än? Skapa ett

Vår systersajt

jesusfordig.nu
4/12 Måndag - Hesekiels kallelse (Stott) PDF Skriv ut E-post

Du skall tala mina ord till dem vare sig de
lyssnar eller inte, ty de är upproriska.

Hesekiel 2:7, Fb


Som vi har sett kan det vara intressant att jämföra Jesajas och Jeremias kallelser (se ”Jeremias kallelse ” söndag i vecka 13). Vi kan nu till dessa lägga Hesekiels kallelse. Jesaja hörde Gud fråga: ”Vem skall jag sända?” (Jes 6:8). Jeremia blev tillsagd: ”Gå dit jag sänder dig” (Jer 1:7). Till Hesekiel sa Herren: ”Jag sänder dig till israeliterna” (Hes 2:3). Var och en fick sålunda uppdraget att vara profet och tala Guds ord i Guds namn.

Varje kallelse innefattade därför en hänsyftning på profetens mun eller läppar. Jesajas orena läppar behövde renas. JHWH vidrörde Jeremias mun och sa: ”Jag lägger mina ord i din mun” (Jer 1:9). Och Hesekiel skulle tala Herrens ord till israeliterna (Hes 3:4).

Frånsett dessa likheter var dock varje kallelse speciell. I Hesekiels fall var det Herrens dramatisering när han befallde profeten att äta en bokrulle. När han åt fann han att den smakade sött som honung (Hes 3:1-3). Vad betydde det? Säkert att han själv måste ta till sig Guds ord innan han kunde förkunna det för andra. Men även att han måste lyda Guds ord och inte vara ”motsträvig som detta folk [Israel]” (Hes 2:8), för Guds ord smakar sött.

Vi har redan kunnat konstatera att det inte finns några profeter som på Bibelns tid i dag, inga redskap för den direkta uppenbarelsen som Jesaja, Jeremia eller Hesekiel. Istället finns det förvaltare av den uppenbarelse som Gud har skänkt oss i Kristus och i Skriften.

De av oss som anförtrotts privilegiet av ett kristet förvaltarskap måste framförallt vara trogna och först själva ta till oss Guds ord och lyda det innan vi är lämpade att förklara det för andra. Som Donald Koggan, före detta ärkebiskop av Canterbury, sa: ”Den kristne förkunnaren får inte lov att själv tänka ut...sitt budskap; det har blivit honom anförtrott, och det är hans uppgift att förkunna, utlägga och anförtro det åt sina åhörare.”


Läs vidare: Hes 2:1-3:3 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >