Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu
11/2 Söndag - Diskussionen angående förlåtelse (Stott) PDF Skriv ut E-post
Människosonen har makt att förlåta synder här på jorden.
Markus 2:10


Markus återger den gripande händelsen med den lame mannen som både blev helad och förlåten. Han bars till Jesus av fyra vänner, men folkskaran gjorde det omöjligt för dem att komma fram till Mästaren. Så vännerna gjorde ett hål i hustaket och sänkte ner mannen på hans bår genom hålet. Alla häpnade när Jesus, istället för att förklara honom helad, innan dess förklarade honom förlåten, eftersom helande och förlåtelse är tvillingvälsignelser i det messianska riket.

Genast tog de laglärde som fanns med där illa vid sig och sa: ”Hur kan han tala så? Han hädar ju. Vem kan förlåta synder utom Gud?” (Mark 2:7). Till svar visade Jesus på sambandet mellan de båda välsignelserna men tillade att han först hade förklarat den lame förlåten, eftersom han ville att folk skulle förstå att han hade makt att förlåta synder. Först därefter helade han den lame, som reste sig upp på sina fötter och gick därifrån fullt synlig för alla och till allas stora förundran.

Senare skulle Lukas återge en liknande händelse. Jesus tillät en prostituerad att smörja honom med parfymerad olja, väta hans fötter med sina tårar och övertäcka dem med sina kyssar. När Jesus förklarade henne förlåten sa middagsgästerna till varandra: ”Vem är han som till och med förlåter synder?” (Luk 7:49).

Vid två skilda tillfällen förlät Jesus alltså människors synder med orden: ”Dina synder är förlåtna.” I båda fallen kände åhörarna igen hans ord som mer än som enbart ett uttalande, utan som genuin syndaförlåtelse. Och i båda fallen fanns där vittnen som blev upprörda, eftersom de visste att ingen kan förlåta synder utom
Gud.


Läs vidare: Markus 2:1-12

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 
< Föregående   Nästa >