Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Första söndagen i fastan - årg 1 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Tobias Månsson   

Första söndagen i fastan

I prövningens stund

1 Mos 16:1-13

Heb 4:14-16

Matt 4:1-11

Ps 31:2-6


Utsätt oss inte för prövning ber vi ofta i våra gudstjänster. Prövningen som kan föra oss bort från Gud. Vi ser att Hagars reaktion är en ytterst mänsklig reaktion. Hon har behandlat Sara illa, men samtidigt upplever hon orättvisan och kränkningen i att bli bestraffad. Hennes reaktion blir att fly och i sin ensamhet blir hon mött av Gud. Gud som ser.

I prövningens stund får vi påminnas om att det är Guds trofasthet mot oss människor som vi får vila i, inte vår egen trofasthet och tro.


Jesus utsätts för prövning i øknen och består provet. Han utsätts på natten mot långfredagen för ytterligare en prövning och han klarar prövningarna. Hans ståndaktighet blir räknad oss till godo. Vi människor kan inte bestå alla prov. Vi är människor, men vi behöver ständigt bli påminda om Guds barmhärtighet så att vi när vi faller kan upptäcka att Gud ser oss och vill möta oss. Vi behöver överlämna oss i Guds händer, med psalmistens ord, som också Jesus uttalar på korset. Vi kommer inte att kunna prestera att bestå alla prov. Därför måste vi öva oss i barmhärtighet mot oss själva och mot varandra.


Gud vandrar vid vår sida också i prövningens stund, genom Jesus är det möjligt, och i den heliga ande blir vi burna och styrkta att våga lämna oss i Guds händer och bli dragna in i Guds barmhärtighet och förlåtelse. Vi får fortsätta att be att vi inte ska bli utsatta för prövningen som får oss att vända Gud ryggen och välja ondskan. Samtidigt får vi vila i att Gud är med oss och redan har fullgjort provet i vårt ställe om vi skulle falla. Gud är där och möter oss med sin barmhärtighets blick och utsträckta hand.


I prövningens stund får vi komma ihåg att Gud är med oss. Gud ser oss och möter oss. Hagar gav honom namnet “Seendets Gud”.


I prövningens stund får vi påminna oss om att Gud, i Jesus person, har mött ondskan ansikte mot ansikte och bestått provet. Hans syndfrihet räknas oss till godo.


I prövningens stund kan vi vara viss om att Jesus är med oss. Han har levt som människa och prövats som oss. I honom möts vi av barmhärtighet och förlåtelse. Vi får vara frimodiga och vända oss till honom i bön om hjälp, men också vända om när vi gjort fel och be om förlåtelse.

Vi får fundera och be över hur vi brukar bli prövade. Vår bön får också vara en bön om att be om hjälp att se på oss själva med Guds kärleks ögon så att vi i våra prövningar vågar lägga oss själva i Guds händer.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk