Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Skilsmässa och omgifte PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2016-01-11

Är det fel att gifta sig med en frånskild?                    /Svar till Lisa/

Du har läst Jesu ord ”Den som skiljer sig från sin hustru och gifter om sig är en äktenskapsbrytare, och den som gifter sig med en frånskild kvinna är en äktenskapsbrytare” (Luk 16:18). Nu undrar du varför det talas så lite om detta i kristna sammanhang. Det händer ju att t.o.m. präster gifter om sig. Är inte detta att leva i synd?

Först måste sägas att detta bud gäller dem som vill vara kristna. Bland judarna var skilsmässa och omgifte tillåtet (Matt 19:7-8). Det måste också vara tillåtet i den sekulära staten Sverige idag. Men för kristna är omgifte efter skilsmässa synd.

Det andra som ska sägas är att synden inte ligger i skilsmässan utan i omgiftet. Det kan bli så att mannen och hustrun gör livet outhärdligt för varandra. Då kan det vara bättre att man går skilda vägar – inte minst för barnen som ständigt får höra föräldrarna bråka. 

Men inför Gud består äktenskapet även om makarna har flyttat isär. ”De är inte längre två utan ett. Vad Gud har fogat samman får människan inte skilja åt” (Matt 19:5-6). Omgifte skulle då bli detsamma som tvegifte.

Ändå är det så att kristna människor ibland misslyckas med sitt äktenskap, och att de sedan inte förmår ta konsekvensen av detta och leva ensamma resten av livet. Omgifte efter skilsmässa är synd – men är detta den enda synd som inte kan bli förlåten? Som präst har jag några gånger vigt frånskilda, men först efter att de båda några dagar före vigseln på knä vid kyrkans altare bett om förlåtelse för allt som blev fel i det gamla äktenskapet. Detta är inte att gå vidare ”som om inget hade hänt”. Något har verkligen hänt, en synd har blivit begången, men ”Människosonen har makt här på jorden att förlåta synder” (Matt 9:6).

Till sist vill jag säga att man ska ta allvarligt på Jesu ord om äktenskapet. Hade en skilsmässa hänt i mitt liv skulle jag aldrig ha gift om mig. Men det är en annan sak att döma andra som tagit detta steg. Jag tänker på vad Jesus sa när man förde fram en äktenskapsbryterska till honom: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne” (Joh 8:7). Och sedan: ”När de hörde hans svar gick de därifrån, de äldsta först.” Jag är åtminstone gammal nog att släppa mina stenar.

Med hälsning i Herren

Staffan Ljungman 

Senast uppdaterad ( 2016-01-14 )
 
Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk